Na temelju članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06 ) i članka 53. stavak 3. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 19/96 i 28/03), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 94. sjednici održanoj 12 ožujka 2009. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, donosi


U R E D B U

O ČLANARINAMA U TURISTIČKIM ZAJEDNICAMA


Članak 1.


Ovom Uredbom utvrđuju se: kriteriji za razvrstavanje turističkih mjesta u razrede, raspoređivanje članarine, skupine gospodarskih djelatnosti i postotci po kojima se obračunava i plaća članarina turističkoj zajednici, rokovi za uplatu članarine, kao i nadzor nad naplatom članarine.


Članak 2.


Turistička mjesta u Federaciji Bosne i Hercegovine po svome značaju za turizam razvrstavaju se u razrede na temelju službenih statističkih podataka prema slijedećim pokazateljima:
1. trogodišnjem prosjeku ostvarenog broja turističkih noćenja u turističkom mjestu (broj noćenja),
2. broju turističkih noćenja iz stavka l. točka l. ovog članka po stanovniku turističkog mjesta (koeficijent intenziteta turističkog prometa),
3. ukupnoj vrijednosti prometa u ugostiteljskoj djelatnosti po stanovniku mjesta (koeficijent specifičnog prometa).
Vrijednost pokazatelja iz stavka 1. točke 1. ovog članka izračunava se iz broja noćenja u tri uzastopne kalendarske godine koje su neposredno prethodile godini u kojoj se obavlja izračunavanje.
Vrijednost pokazatelja iz stavka 1. točke 3. ovog članka izračunava se na temelju podataka za posljednju godinu koja prethodi godini u kojoj se obavlja izračunavanje.
Broj stanovnika iz stavka 1. toč. 2. i 3. ovog članka izračunava se na temelju podataka za posljednju godinu koja prethodi godini u kojoj se obavlja izračunavanje.


Članak 3.


Prema pokazateljima iz članka 2. ove Uredbe, turistička mjesta razvrstavaju se u razrede: A, B, C i D.
Pravilnik o proglašenju i razvrstavanju turističkih mjesta u razrede donosi federalni ministar okoliša i turizma (u daljnjem tekstu: ministar).


Članak 4.


Turističko mjesto razvrstava se u razred A, ako njegove pojedinačne vrijednosti pokazatelja (članak 2. stavak 1. toč. 1., 2. i 3.), prelaze najmanje dvije od tri granične vrijednosti pokazatelja.
Granične vrijednosti pokazatelja za razvrstavanje u razred A su:
a) trostruka srednja vrijednost pokazatelja iz članka 2. stavak l. točka l. ove Uredbe;
b) dvostruka srednja vrijednost pokazatelja iz članka 2. stavak l. točka 2. ove Uredbe;
c) 50% veća srednja vrijednost pokazatelja iz članka 2. stavak 1. točka 3. ove Uredbe.


Članak 5.


Turističko mjesto razvrstava se u razred B ako njegove pojedinačne vrijednosti pokazatelja (članak 2. stavak l. toč. 1., 2. i 3.), prelaze najmanje dvije od tri granične vrijednosti pokazatelja.
Granične vrijednosti pokazatelja za razvrstavanje u razred B su:
a) dvostruka srednja vrijednost pokazatelja iz članka 2. stavak l. točka l. ove Uredbe;
b) dvostruka srednja vrijednost pokazatelja iz članka 2. stavak l. točka 2. ove Uredbe;
c) srednja vrijednost pokazatelja iz članka 2. stavak l. točka 3. ove Uredbe.


Članak 6.


Turističko mjesto razvrstava se u razred C ako njegove pojedinačne vrijednosti pokazatelja prelaze 50% srednjih vrijednosti pokazatelja iz članka 2. stavak 1. toč. 1., 2. i 3. ove Uredbe.


Članak 7.


Turističko mjesto razvrstava se u razred D ako njegove pojedinačne vrijednosti pokazatelja ne prelaze 50% srednjih vrijednosti pokazatelja iz članka 2. stavak 1. toč. 1., 2. i 3. ove Uredbe.


Članak 8.


Srednja vrijednost pokazatelja utvrđuje se na način da se vrijednosti pokazatelja svih turističkih mjesta poredaju po veličini u niz posebno za svaki od pokazatelja iz članka 2. stavak 1. toč. l.,2. i 3. ove Uredbe nakon čega se za svaki niz izračunava medijan.
Medijani iz stavka 1. ovog članka predstavljaju srednje vrijednosti pokazatelja.


Članak 9.


Turistička zajednica kantona može predložiti Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, da se turističko mjesto, koje je već razvrstano u razred A, B, C ili D, razvrstava u slijedeći viši ili niži razred ako su u mjestu nastale promjene u obimu i kvaliteti turističke ponude.
O prijedlogu iz stavka 1. ovog članka, odlučuje ministar po prethodno pribavljenom mišljenju turističke zajednice kantona.


Članak 10,


Visina članarine koju plaća pravna i fizička osoba kao obvezni član turističke zajednice ovisi:
- o razredu turističkog mjesta gdje je sjedište ili poslovna jedinica pravne osobe,
- o pripadnosti pravnoj ili fizičkoj osobi,
- o stopi na ukupan prihod utvrđenoj ovom Uredbom.
Ako prava i fizička osoba obavlja više djelatnosti na kojima se zasniva obveza plaćanja članarine turističkoj zajednici iz članka 11. ove Uredbe, članarinu će platiti na ukupan prihod primjenom stope propisane za djelatnost koju pravna i fizička osoba obavlja u većem obimu u odnosu na ostale djelatnosti za koje je upisana u registar društava ili prema standardnoj klasifikaciji djelatnosti, odnosno prema odobrenju nadležnog organa.


Članak 11.


Članarinu turističkoj zajednici dužna je plaćati pravna osoba koja obavlja djelatnost iz Odluke o standardnoj klasifikaciji djelatnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 28/98), iz šifre 50 Trgovina motornim vozilima i motociklima, održavanje i popravak motornih vozila i motocikla; Trgovina na malo motornim gorivima i mazivima, 51 Trgovina na veliko i posredovanje u trgovini, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, 52 Trgovina na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima; Popravak predmeta za osobnu uporabu u kućanstvu, 55 Ugostiteljstvo, 60 Kopneni promet; cjevovodni transport, 61 Pomorski i riječni promet, 62 Zračni promet, 63 Prateće i pomoćne djelatnosti u prometu; djelatnost putničkih agencija, 64 Pošta i telekomunikacije, 66.03 66.030 Ostalo osiguranje, 67.1367.130 Pomoćne djelatnosti povezane sa financijskim posredovanjem (mjenjačnice, zalagaonice) 71 Iznajmljivanje strojeva i opreme, bez rukovatelja; Iznajmljivanje predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo, 74 Ostale poslovne djelatnosti (izuzev brojčane oznake 74.5), Agencije za zapošljavanje i posredovanje radne snage i 74.6 Djelatnost traženja izgubljenih osoba i zaštita), 92 Rekreacijske, kulturne i športske djelatnosti (izuzev brojčane oznake 92.6 Športske djelatnosti), 93 Ostale uslužne djelatnosti (izuzev brojčane oznake 93.0493.040 Pogrebne i prateće djelatnosti).
Članarinu turističkoj zajednici dužna je plaćati i fizička osoba koja na temelju rješenja nadležnog organa obavlja djelatnost iz stavka 1. ovog članka.


Članak 12.


Pravne i fizičke osobe iz članka 11. ove Uredbe plaćaju članarinu zavisno od razreda turističkog mjesta po slijedećim procentima:
Razred turističkog mjesta

A B C D
Pravna osoba 0,05 0,045 0,04 0,035
Fizička osoba 0,025 0,02 0,015 0,01

Članak 13.


Osnovica za obračun članarine pravnoj osobi je ukupan prihod ostvaren u djelatnostima određenim člankom 11. stavak 1. ove Uredbe. Ukupan prihod u smislu ove Uredbe, čine svi prihodi koje je pravna osoba dužna iskazati u računu dobiti i gubitka prema odredbama Zakona o računovodstvu ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/95 i 12/98).
Osnovica iz stavka l. ovog članka utvrđuje se pojedinačno za svaku poslovnu jedinicu izvan sjedišta pravne osobe.
Prilikom obračuna turističke članarine osnovica iz stavka 1. ovog članka utvrđuje se tako da se ukupan prihod pravne osobe umanjuje za ukupan prihod ostvaren u poslovnim jedinicama.
Osnovica za obračun članarine fizičkoj osobi je ukupan prihod ostvaren u djelatnostima određenim člankom 11. ove Uredbe.


Članak 14.


Pravna osoba plača članarinu turističkoj zajednici u kantonu u kojoj ima sjedište tvrtke.
Pravna osoba koja ima poslovnu jedinicu izvan sjedišta tvrtke plača dio članarine kantonima gdje poslovne jedinice imaju sjedište, srazmjerno učešću poslovne jedinice u ukupnom prometu pravne tvrtke.
Fizička osoba plaća članarinu prema sjedištu nadležnog organa koji je izdao odobrenje za obavljanje djelatnosti.


Članak 15.


Pravne i fizičke osobe uplaćuju akontaciju članarine na račun pravne osobe ovlaštene za obavljanje platnog prometa (u daljnjem tekstu: banke), do petog dana tekućeg mjeseca za prethodni mjesec.
Obveznik iz stavka 1. ovog članka, čiji godišnji iznos članarine prelazi 200 KM u odnosu na visinu obračunate članarine iz prethodne godine, akontaciju članarine uplaćuje mjesečno, a obveznik, koji plaća godišnju članarinu manju od 200 KM, dužan je članarinu uplaćivati tromjesečno.
Uplaćena sredstva članarine, nakon odbitka troškova naplate banke, dostavljaju se korisnicima prema slijedećem rasporedu:
1. 80% sredstava turističkoj zajednici kantona;
2. 20% sredstava Turističkoj zajednici Federacije BiH.


Članak 16.


Turistička zajednica Federacije Bosne i Hercegovine i turističke zajednice kantona su dužne ostvarena sredstva od članarine turističkim zajednicama rasporediti na sljedeći način:
1. 35% za unapređenje turizma;
2. 25% namjenski za očuvanje, konzerviranje i obnavljanje kulturno-povijesnog naslijeđa,
i namjenski za očuvanje, zaštitu i obnavljanje prirodnog naslijeđa.
Sredstva iz stavka l. točka 2. ovog članka rasporedit će se na temelju programa i odluke koju donosi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine a na zajednički prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta i Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
Sredstva iz stavka 1. točka 2. ovog članka koristit će se na području kantona na kojem su ostvareni prihodi kantonalnih turističkih zajednica, a na nivou Federacije Bosne i Hercegovine koristit će se sredstva ostvarena od prihoda Turističke zajednice Federacije Bosne i Hercegovine.
Prihodi ostvareni u stavku 1. točka 2. ovog članka koristit će se prema programu koji utvrđuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za narednu godinu, a na temelju prikupljenih sredstava iz prethodne godine.


Članak 17.


Obračun i naplata članarine turističkim zajednicama zastarijeva za pet godina po isteku godine u kojoj je nastala obveza plaćanja članarine.


Članak 18.


Nadzor nad naplatom i raspodjelom članarine od pravnih i fizičkih osoba obavljaju Federalna uprava za inspekcijske poslove i kantonalni organ uprave nadležan za inspekcijske poslove, svatko u okviru svojih nadležnosti utvrđenih propisima.


Članak 19.


Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 KM do 7.000,00 KM kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:
- u propisanom roku ne uplati članarinu (članak 15. st 1. i 2.),
Novčanom kaznom u iznosu od 200,00 KM do 2.000,00 KM kaznit će se za prekršaj iz stavka 1. ovog članka i odgovorna osoba u pravnoj osobi.
Novčanom kaznom u iznosu od 100 do l .000 KM, kaznit će se fizička osoba za prekršaj iz stavka 1. ovog članka.


Članak 20.


Ministar će propisati oblik i sadržaj obrasca za uplatu članarine u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Uredbe.


Članak 21.


Danom stupanja na snagu ove Uredbe prestaje da važi Uredba o članarinama u turističkim zajednicama ("Službene novine Federacije BiH", br. 38/03 i 35/04).


Članak 22.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 204/09
12. ožujka 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, v.r.