Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije BiH ("Službene novine Federacije BiH", broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) člana 10. i 33. Zakona o cestama ("Službene novine Federacije BiH", broj 6/02), člana 355. Zakona o privrednim društvima ("Službene novine Federacije BiH", broj 23/99, 45/00, 2/02, 6/02, 29/03, 68/05, 31/07 i 84/08), na osnovu prijedloga Organa upravljanja JP Direkcije cesta Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na 90. sjednici, održanoj 12. februara 2009. godine u Sarajevu, donijela


O D L U K U

O SMANJENJU OSNOVNOG KAPITALA JP
DIREKCIJA CESTA FEDERACIJE BiH D.O.O.
SARAJEVO


I


Osnovni kapital Javnog preduzeća Direkcija cesta Federacije Bosne i Hercegovine društvo sa ograničenom odgovornošću Sarajevo iznosi 1.768.313.107,67 KM (slovima: jednamilijardasedamstotinašezdesetosammilionatristotinetrinaesthiljadastosedam i 67/100KM).


II


Osnovni kapital se smanjuje za iznos 44.002.154,00 KM (slovima: četrdesettirimilionadvijehiljadestotinupedesetčetiriKM) radi prenosa vrijednosti magistralne ceste na dijelu izgrađene autoceste.


III


Osnovni kapital iz tačke I ove Odluke, a po realizaciji tačke II iznosiće 1.724.310.953,67 KM (slovima: jednammjaniasedamstotina-dvadesetčetirimilionatristotinedesethiljadadevetstotinapedesettrii 67/100KM) i čini osnovni ulog Federacije Bosne i Hercegovine kao jedinog Osnivača JP Direkcije cesta Federacije BiH društva sa ograničenom odgovornošću Sarajevo.


IV


Na osnovu ove Odluke povećava se kapital Federalne direkcije za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta FBiH za iznos 44.002.154,00 KM (slovima: četrdesetčetirimiliona-dvijehiljadestotinupedesetčetiriKM).


V


Sastavni dio ove Odluke je Izvještaj Komisije o primopredaji dokumentacije i izvedenih radova za izgrađene dionice autoceste Zenica-Sarajevo (dionica Jošanica-Podlugovi AP-1, dionica Visoko-Podlugovi AP-2 i dionica Dobrinje II - Visoko) od 17.12.2008. godine.


VI


Za realizaciju ove Odluke zadužuju se JP Direkcija cesta Federacije BiH d.o.o. .Sarajevo i Federalna direkcija za upravljanje, izgradnju i održavanje autocesta Federacije BiH.


VII


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 110/09
12. februara 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, s.r.

I Z V J E Š T A J

O PRIMOPREDAJI IZVEDENIH RADOVA I
INVESTICIONO TEHNIČKE DOKUMENTACIJE NA
IZGRAĐENIM DIONICAMA AUTOCESTE PODLUGOVI - JOŠANICA I VISOKO - PODLUGOVI


(AUTOCESTA ZENICA - SARAJEVO)


1.UVOD
1.1. Osnova
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine osigurala je sredstva za izgradnju dionica autoceste Podlugovi - Jošanica u dužini 11,5 km i dionice autoceste Visoko - Podlugovi u dužini od 8,6 km. Izvođenje radova na pomenutim dionicama odvijalo se u periodu od oktobra 2001. godine do jula 2006. godine. Izgrađene dionice autoceste u potpunosti su kompletirane u tehničkom i ekonomskom pogledu. Na ovim dionicama autoceste urađeni su tehnički prijemi i pribavljene upotrebne dozvale od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja. Ugovorni organ na predmetnim dionicama je bilo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, a implementacija je povjerena JP Direkciji cesta Federacije Bosne i Hercegovine.
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je u okviru ministarstva prometa i komunikacija formirala Federalnu direkciju za izgradnju upravljanje i održavanje autocesta koja treba da preuzme izgradnju autoceste na panevropskom koridoru Vc koji prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu.
Kako je Federalna direkcija za upravljanje održavanje i izgradnju autocesta opremila se kadrovski i u svim drugim segmentima to su se stekli uvjeti za preuzimanje izgrađenih dionica autoceste.

1.2. Kriteriji za primopredaju izgrađenih dionica autoceste i investicione tehničke dokumentacije

Na sastanku dviju komisija dogovoreni su kriteriji za primopredaju izgrađenih dionica autoceste. Dogovoreno je sljedeće:

- Finansijski dio kompletne dokumentacije za dionicu Jošanica - Podlugovi i dionicu Visoko - Podlugovi preuzet će Aiša Alijagić dok će navedenu dokumentaciju ispred JP Direkcije cesta FBiH predat gospođa Jasenka Marković i gospodin Faik Pršeš.
- Rješenja o imovinsko pravnim odnosima i kompletnu pravnu dokumentaciju ispred JP Direkcije cesta FBiH predat će Aida Landžo - Handžić dok će istu preuzeti Šejla Burić.
- Sve saglasnosti odobrenja za građenje upotrebne dozvale ispred JP Direkcije cesta FBiH predate će gosp. Alma Vilić , a istu dokumentaciju će preuzeti Tomislav Raguž za Federalnu direkciju za izgradnju upravljanje i održavanje autocesta.
Kompletnu tehničku dokumentaciju i izvedene radove predat će ispred JP Direkcije cesta Federacije BiH Munir Tojaga i Behudin Strojil.

2. PRIPREMNI SASTANAK

Svrha pripremnog sastanka bila je definiranje i razjašnjenje koraka i kriterija za proces primopredaje izvedenih radova i investiciono tehničke dokumentacije. Članovi obje Komisije za primopredaju izvedenih radova saglasili su se o kriterijima koji se odražavaju u ovom izvještaju.
Rješenje Komisije za primopredaju uručeni su svakom članu Komisije.
Sa svim članovima Komisije za primopredaju usaglašen je kriterij primopredaje.

3. ZAKLJUČCI

Komisija je nastavila sa radom prema zacrtanim kriterijima i izvršila primopredaju izgrađenih dionica autoceste Podlugovi - Jošanica i Visoko - Podlugovi uz obostrano potpisivanje svih zaprimljenih akata investiciono tehničke dokumentacije u skladu sa Rješenjem br.
01-1272/08 - JM od 20.02.2008. godine.
- Izgradnjom dijela autoceste preko magistralne ceste Ml7 potrebno je vrijednost tog dijela isknjižiti iz evidencije JP Direkcije cesta Federacije Bosne i Hercegovine d.o.o. u iznosu od 44.002.154,00 KM po Odluci Osnivača i prenijeti na Federalnu direkciju za izgradnju upravljanje i održavanje autocesta.
- Za projektovanje autoceste JP DCFBIH d.o.o. Sarajevo je uložila vlastitih sredstava u iznosu od 5.937.955,84 KM.
Ovim se može konstatovati da je izvršena primopredaja izgrađenih dionica Visoko - Podlugovi i Podlugovi - Jošanica kao i primopredaja investiciono tehničke dokumentacije za izgrađene dionice autoceste. Sastavni dio ovog izvještaja su prilozi obostrano potpisani od strane članova Komisije kako je izvršena primopredaja.

4. POTPISI

 

Ime

Potpis

Predsjedavajući

Munir Tojaga

 

Član

Behudin Strojil

 

Član

 

Aida Landžo - Handžić

 

Član

 

Jasenka Marković

 

 

Član

Faik Pršeš

 

Član

Alma Vilić

 


17. decembra/prosinca 2008. godine Sarajevo