Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94,8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na 86. sjednici održanoj 21. januara 2009. godine u Sarajevu, donosi


O D L U K U

O USVAJANJU STRATEGIJE I AKCIONOG PLANA
RAZVOJA MREŽE AUTOCESTA I BRZIH CESTA NA PODRUČJU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE


I


Usvaja se Strategija i Akcioni plan razvoja mreže autocesta i brzih cesta na području Federacije Bosne i Hercegovine data u prilogu ove Odluke.


II


Zadužuje se Federalno ministarstvo prostornog uređenja da pri izradi prostornog plana Federacije Bosne i Hercegovine osigura prostor za cestovne pravce utvrđene u Strategiji.


III


Zadužuju se Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija i Federalno ministarstvo prometa i komunikacija da pripreme prijedlog načina finansiranja idejnih rješenja, idejnih projekata, studija izvodljivosti i studija zaštite okoliša za cestovne pravce definisane u Strategiji.


IV


Zadužuju se Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta da pripreme prijedlog prioriteta realizacije cestovnih pravaca utvrđenih Strategijom


V


Zadužuju se Federalno ministarstvo finansija-Federalno ministarstvo financija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta da pripreme prijedlog modela finansiranja cestovnih pravaca utvrđenih Strategijom.


VI


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 104/09
21. januara 2009. godine
Sarajevo

Premijer
Dr. Nedžad Branković, s.r.