ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVIMA DEMOBILIZIRANIH BRANILACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA


Član 1.


U Zakonu o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica ("Službene novine Federacije BiH", broj 61/06), u članu 10. stav 1. mijenja se i glasi:
"Potrebna novčana sredstava za isplatu novčanih naknada propisanih članom 8. ovog Zakona osiguravaju kantonalne službe za zapošljavanje u visni 50% svojih ukupnih prihoda ostvarenih od doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti, a razliku potrebnih sredstava osigurat će Federacija i kantoni, preraspodjelom udjela sredstava sa jedinstvenog računa u korist Federacije u skladu sa Zakonom o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 22/06). Za povratnike u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine isplata će se u cijelosti vršiti iz sredstava koja osigurava Federalni zavod za zapošljavanje."


Član 2.


Iza člana 10. dodaje se novi član 10a. koji glasi:


"Član 10a.


Isplata novčanih naknada iz člana 8. ovog Zakona vršit će se na osnovu rješenja kantonalnih službi za zapošljavanje.
Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata u saradnji sa federalnim ministrom finansija donijet će bliži propis kojim će se regulisati uslovi, način i postupak za realiziranje sredstava iz člana 10. stav 1. ovog Zakona".


Član 3.


Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


Predsjedavajući
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Stjepan Krešić


Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH
Safet Softić