ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O
ZDRAVSTVENOME OSIGURANJU


Članak 1.


U Zakonu o zdravstvenome osiguranju ("Službene novine Federacije BiH", br. 30/97 i
7/02 - u daljnjem tekstu: Zakon) u članku 19. točka 13. mijenja se i glasi:
"13. djeca koja su navršila 15 godina života, odnosno stariji maloljetnici do 18 godina života, a nisu završili osnovno školovanje ili se po završetku osnovnog školovanja nisu zaposlili, ako su se prijavili zavodu za zapošljavanje,".
Iza točke 13. dodaju se nove toč. 13a. i 13b. koje glase:
"13a. djeca od rođenja, kao i djeca za vrijeme redovitog školovanja u osnovnim i srednjim školama odnosno studiranja na višim i visokim školama te sveučilištima, koja su državljani Bosne i Hercegovine s prebivalištem na teritoriju Federacije, a nisu zdravstveno osigurana kao članovi obitelji osiguranika, ali najdulje do navršene 26. godine života,
13b. osobe nakon navršenih 65 godina života koje imaju prebivalište na teritoriju Federacije, a koje nisu zdravstveno osigurane po drugoj osnovi u Bosni i Hercegovini ili drugoj državi (u daljnjem tekstu Zakona: osobe nakon navršenih 65 godina života),".
U točki 14. iza riječi "osobe" dodaju se riječi: "starije od 18 godina".


Članak 2.


U članku 86. stavak 1. iza točke 7. dodaje se nova točka 7a. koja glasi:
"7a. tijelo uprave kantona mjerodavno za poslove socijalne i dječije zaštite
- za djecu od rođenja do polaska u osnovnu školu koja nisu osigurana
po drugoj osnovi, a sukladno članku 19. točka 13a. Zakona,
- za osobe nakon navršenih 65 godina života, koje nisu zdravstveno osigurane po drugoj osnovi, a sukladno članku 19. točka 13b. Zakona.
Točka 8. mijenja se i glasi:
"8. tijelo uprave kantona mjerodavno za obrazovanje - za učenike odnosno studente koji nisu osigurani po drugoj osnovi sukladno članku 19. točka 13a. Zakona, kao i za učenike odnosno studente koji vrše praktičan rad u svezi s nastavom,".


Članak 3.


U članku 90. iza stavka 1. dodaju se novi st. 2. i 3. koji glase:
"Djeca od rođenja do navršene 15. godine života, odnosno stariji maloljetnici do 18 godina života i osobe nakon navršenih 65 godina života, koji nisu zdravstveno osigurani po drugoj osnovi, oslobođeni su od plaćanja sredstava osobnog sudjelovanja osiguranih osoba prilikom korištenja zdravstvene zaštite.
Za djecu od rođenja do navršenih 15 godina života, odnosno starije maloljetnike do 18 godina života i osobe nakon navršenih 65 godina života, koji nisu zdravstveno osigurani po drugoj osnovi, plaćanje izravnoga sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite vršit će tijelo uprave kantona mjerodavno za poslove socijalne i dječije zaštite."


Članak 4.

Kantonalna tijela uprave, zavodi zdravstvenog osiguranja kantona i vlade kantona dužni su uskladiti svoje akte s odredbama ovoga zakona u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovoga zakona.

Članak 5.


Ovaj zakon stupa na snagu narednoga dana od dana objavljivanja u
"Službenim novinama Federacije BiH", a primjenjuje se od 01.01.2009.godine.

PREDSJEDATELJ
DOMA NARODA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Stjepan Krešić

 

PREDSJEDATELJ
ZASTUPNIČKOGA DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Safet Softić