Na temelju članaka 38., 43. i 45. Zakona o izvršavanju Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na svojoj 54. sjednici održanoj 4. travnja 2008. godine, donijela je


O D L U K U

O ODOBRAVANJU UTROŠKA DIJELA SREDSTAVA
"TRANSFER ZA POTICAJ RAZVOJA,
PODUZETNIŠTVA I OBRTA" UTVRĐEN
PRORAČUNOM FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2008. GODINU FEDERALNOM
MINISTARSTVU RAZVOJA, PODUZETNIŠTVA I OBRTA


I


Usvaja se Program utroška dijela sredstava "Transfer za poticaj razvoja, poduzetništva i obrta" utvrđen u razdjelu 50. Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine za 2008. godinu ("Službene novine Federacije BiH", broj 97/07), Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, radi realizacije pilot Programa " Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta".
Sredstva za realizaciju pilot Programa iz stava 1. ove točke, u iznosu od 2.000.000,00 KM, plasirat će se putem Investicijske banke Federacije Bosne i Hercegovine, na revolving osnovi sa rokom povrata sredstava na JRR Proračuna Federacije Bosne i Hercegovine od sedam godina i kamatnom stopom do 2%.


II


Bitni elementi pilot Projekta "Kreditni poticaj razvoja, poduzetništva i obrta", su:

Svrha projekta: kreditni program ima za cilj da pruži financijsku podršku malim i srednjim poduzećima koja imaju dovoljne proizvodne kapacitete ili obezbjeduje nove kapacitete, a neophodna su mu dodatna ulaganja u stalna i obrtna sredstva koja će omogućiti pokretanje proizvodnje, veće iskorištenje kapaciteta na bazi kreditne linije. Kredit se daje na bazi komisione kreditne linije koja će se koristiti isključivo putem Investicijske banke Federacije Bosne i Hercegovine sa rokom otplate do sedam godina, grejs periodom od jedne godine i kamatnom stopom do 2% .

Kriterij za izbor programa su: kvaliteta programa, vrsta proizvoda, orijentisanost ka izvozu, povećanje uposlenosti i nivo samofinansiranja,

Korisnici kredita su: pravna lica (d.d., d.o.o. i SZR) čije je sjedište na području Federacije Bosne i Hercegovine, a nalaze se u 100%-tnom privatnom vlasništvu državljana BiH, te imaju najmanje 5 zaposlenih na neodređeno vrijeme.


III


Javni natječaj za dodjelu poticajnog kredita iz tačke I ove Odluke raspisuje Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i u najmanje dvoje dnevne novine dostupne za teritorij Federacije BiH. ;
Prijedlog za izbor korisnika kredita vršit će Stručna komisija, koju imenuje federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta. Stručna komisija utvrđuje prijedlog korisnika na osnovu općih i posebnih uvjeta utvrđenih ovom odlukom. Konačnu odluku o dodjeli kreditnih sredstava donosi ministar.
Ugovore o dodjeli poticajnih kredita sa korisnicima kredita zaključivat će Investicijska banka Federacije Bosne i Hercegovine, koja će vršiti kontrolu namjenskog utroška kredita i osiguranje kreditnih sredstava.
Javni natječaj ostaje otvoren do iskorištenja financijskih sredstava iz tačke I ove Odluke, a rezultati natječaja iz stavka 1. ove tačke objavljuju se u "Službenim novinama Federacije BiH".


IV


Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta će podnositi izvješće o utrošenim sredstvima Federalnom ministarstvu finansija - Federalnom ministarstvu financija i Vladi Federacije Bosne i Hercegovine tromjesečno, sukladno Zakonu.


V


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".


V broj 258/08
4. travnja/aprila 2008. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, v.r.