Na osnovu člana 19. stav 2. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 33. Zakona o izvršavanju Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu (''Službene novine Federacije BiH'', broj 25/07), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


O D L U K U

O USVAJANJU PROGRAMA UTROŠKA
INVESTICIJSKIH SREDSTAVA RAZVOJA ZA
IZGRADNJU AUTOPUTA SARAJEVO - ZENICA,
UTVRĐENIH U RAZDJELU 18. GLAVA 1804, NA
POZICIJI 821000 BUDŽETA FEDERACIJE BOSNE I
HERCEGOVINE ZA 2007. GODINU, ZA FEDERALNU
DIREKCIJU ZA IZGRADNJU, UPRAVLJANJE
I ODRŽAVANJE AUTOCESTA

I


Usvaja se Program utroška investicijskih sredstava razvoja utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu, Federalnoj direkciji za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta na poziciji 821200 - Ceste i mostovi - izgradnja autoceste Sarajevo - Zenica, dionica Dobrinje - Kakanj, u iznosu od 10.000.000,00 KM za:

1. troškovi eksproprijacije
2. troškovi građenja i nadzora nad građenjem
3. troškovi otklanjanja nedostataka utvrđenih u postupku tehničkog prijema izgrađenih dionica na autocesti Sarajevo - Zenica kao posljedica prilagođavanja u izmjenama tehničkih propisa
4. ostali troškovi.

II


Usvaja se Program utroška investicijskih sredstava razvoja utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu, Federalnoj direkciji za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta na poziciji 821200 - Ceste i mostovi - izgradnja autoceste Sarajevo-Zenica, dionica Visoko-Dobrinje, u iznosu od 38.000.000,00 KM za:

1. Troškovi građenja i nadzora nad građenjem.


III


Usvaja se Program utroška investicijskih sredstava razvoja utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu, Federalnoj direkciji za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta na poziciji 821200 - Izgradnja sistema za naplatu korištenja autoceste u iznosu od 3.500.000,00 KM za:

1. troškovi izvođenja građevinsko-zanatskih radova i nadzora nad građenjem
2. troškovi izrade projektne dokumentacije
3. troškovi izvođenja radova na uvođenju sistema naplate
4. ostali troškovi.


IV


Usvaja se Program utroška investicijskih sredstava razvoja utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu Federalnoj direkciji za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta na poziciji 821500 - Ceste i mostovi - izgradnja autoceste Sarajevo-Zenica, dionica Drivuša-Kakanj - projektna dokumentacija, u iznosu od 1.000.000,00 KM za:

1. troškovi izrade projektne dokumentacije.


V


Usvaja se Program utroška investicijskih sredstava razvoja utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu, Federalnoj direkciji za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta na poziciji 821500 - Nabavka opreme - Direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta - softver, u iznosu od 750.000,00 KM za:

1. troškovi nabavke računarske i kancelarijske opreme
2. troškovi nabavke vozila
3. troškovi nabavke opreme i izvođenja radova na uvođenju sistema naplate
4. troškovi nabavke namještaja
5. ostali troškovi.


VI


Sredstva iz tačke II ove Odluke isplatit će se sa pozicije 821200, razdjel 18. Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2007. godinu na poseban račun JP Direkcije cesta Federacije Bosne i Hercegovine, koja je, u ime Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, implementator realizacije navedene dionice.


VII


O utrošenim sredstvima iz tačke II ove Odluke Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta izvještavat će Federalno ministarstvo finansija/financija po prijemu tromjesečnog pisanog izvještaja pripremljenog od strane JP Direkcije cesta Federacije BiH.


VIII


O utrošenim sredstvima iz tačke I, III, IV i V ove Odluke Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta izvještavat će Federalno ministarstvo finansija/financija u formi tromjesečnog pisanog izvještaja.


IX


Troškovnik programa utroška investicijskih sredstava razvoja za izgradnju autoputa Sarajevo - Zenica je u prilogu ove Odluke i njen je sastavni dio.


X


Dinamika planiranog mjesečnog utroška investicijskih sredstava razvoja za izgradnju autoputa Sarajevo - Zenica je u prilogu ove Odluke i njen je sastavni dio.


XI


Za potrebe realizacije imovinsko-pravnih poslova (poslova eksproprijacije) navedenih u članu I ove Odluke, a u skladu sa odredbama člana 25. stav 3. Zakona o eksproprijaciji, za vršenje ovih poslova, kao i za potrebe realizacije Ugovora koji su predmet ove Odluke, Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta će otvoriti poseban račun u okviru Trezora Vlade Federacije BiH.


XII


U skladu sa tačkom V stav 3. Odluke o utvrđivanju općeg interesa za izgradnju autoceste Zenica-Sarajevo, Dionica Kakanj-Visoko - Poddionica I Kakanj-Dobrinje (''Službene novine Federacije BiH'', broj 10/07), u ime Vlade Federacije BiH potpisnik Ugovora iz tačke I, III, IV i V ove Odluke je Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta.


XIII


Za provođenje ove Odluke zadužuju se Federalno ministarstvo financija - Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalna direkcija za izgradnju, upravljanje i održavanje autocesta i JP Direkcija cesta Federacije BiH, svatko u okviru svojih nadležnosti.


XIV


Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u ''Službenim novinama Federacije BiH''.

TROŠKOVNIK
PROGRAMA UTROŠKA INVESTICIJSKIH SREDSTAVA RAZVOJA ZA IZGRADNJU AUTOPUTA SARAJEVO - ZENICA, UTVRĐENIH U RAZDJELU 18. GLAVA 1804, NA POZICIJI 821000 BUDŽETA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE ZA 2007. GODINU, ZA FEDERALNU DIREKCIJU ZA IZGRADNJU, UPRAVLJANJE I ODRŽAVANJE AUTOCESTA


V broj 206/07
9. maja/svibnja 2007. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Nedžad Branković, s.r.