Na temelju članka 19. stavak 1. Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (''Službene novine Federacije BiH'', broj 1/94, 8 /95 i 19/03), a u vezi s člankom 4. i 5. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o početnoj bilanci stanja poduzeća i banaka (''Službene novine Federacije BiH'', broj 47/06), Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donosi


U R E D B U

O NAČINU KORIŠTENJA NAPLAĆENIH NOVČANIH
SREDSTAVA IZ PASIVNE PODBILANCE PODUZEĆA I
BANAKA


Članak 1.


Ovom Uredbom utvrđuje se način naplate, korištenja i raspodjele naplaćenih novčanih sredstava iz pasivne podbilance poduzeća i banaka sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine.
Predmet ove Uredbe su novčana sredstva koja su dobijena:

- prodajom stvari i prava sa pripadajućim kapitalom poduzeća i banaka iz članka 4. i 5. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o početnoj bilanci stanja poduzeća i banaka (''Službene novine Federacije BiH'', broj 47/06) i privatiziranih poduzeća i banaka koja nisu pod kontrolom te nisu bila uključena u aktivnu podbilancu,
- naplatom potraživanja nastalih do 31. 3. 1992. godine prema pravnim osobama iz drugih država i država nastalih raspadom bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.


Članak 2.


Novčana sredstva ostvarena iz članka 1. ove Uredbe uplaćuju se na poseban račun Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Agencija) do formiranja Direkcije za upravljanje pasivnom podbilancom poduzeća i banaka (u daljnjem tekstu: Direkcija).


Članak 3.


Novčana sredstva iz članka 1. ove Uredbe, raspodjeljuju se kako slijedi:

- Direkciji sukladno članku 7. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o početnoj bilanci stanja poduzeća i banaka (''Službene novine Federacije BiH'', broj 47/06),
- za rezerviranje sredstava za izmirenje obveza iz pasivne podbilance poduzeća i banaka kao i izmirenja troškova nastalih u svezi zaštite imovine i prava, imovinsko-pravnih sporova i sl.,
- financiranje Agencije do visine sredstava planiranih za poslove pasivne podbilance utvrđenih u financijskom planu odobrenom od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Vlada Federacije),
- za pokriće neisplaćenih obveza prema FPiO/MiO i fondovima zdravstvenog osiguranja, zavodima za zapošljavanje, poduzeća namjenske i nenamjenske industrije čiji su programi izvršeni i koji iskazuju potraživanja u pasivnoj podbilanci za obavljene poslove/usluge u inozemstvu (od Yugoimport-SDPR, Yumbes, Kuvajt, Iran, Indija, Angola, Peru, Kuba i dr.).


Članak 4.


Dio novčanih sredstava iz članka 1. preostalih nakon izdvajanja iz članka 3. ove Uredbe koristit će se za:

- izmirenje dijela troškova privatiziranih, dijelom privatiziranih i neprivatiziranih poduzeća nastalih u postupku zaštite, potraživanja iz pasivne podbilance,
- financiranje kantonalnih agencija do visine sredstava planiranih za poslove pasivne podbilance utvrđenih u financijskom planu odobrenom od nadležne vlade.


Članak 5.


Odluku o raspodjeli novčanih sredstava iz članka 3. i 4. ove Uredbe donosi Vlada Federacije na prijedlog Agencije/Direkcije uz mišljenje nadležnog ministarstva.


Članak 6.


Agencija/Direkcija će propisati oblik i formu vođenja centralne evidencije naplaćenih/utrošenih sredstava kao i stanju novčanih sredstava iz pasivne podbilance.
Agencija i kantonalne agencije su obvezne po zahtjevu Direkcije dostavljati ažurirana izvješća o stanju stvari, prava i obveza iz pasivne podbilance, a najmanje jedanput mjesečno.


Članak 7.


Agencija/Direkcija je obvezna dostavljati Upravnom odboru Agencije/Direkcije izvještaj o prilivu, odlivu i stanju računa dva puta godišnje, a Upravni odbor Agencije/Direkcije će nakon usvajanja izvješća isti dostaviti Vladi Federacije.


Članak 8.


Ovu Uredbu će provoditi Agencija do formiranja Direkcije.


Članak 9.


Ova Uredba stupa na snagu narednog dana od dana objave u ''Službenim novinama Federacije BiH''.


V broj 608/06
28. rujna 2006. godine
Sarajevo

Premijer
dr. Ahmet Hadžipašić, v.r.