Z A K O N

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SOCIJALNE SKRBI, ZAŠTITE CIVILNIH ŽRTAVA RATA I ZAŠTITE OBITELJI SA DJECOM

 

 

Članak 1.

 

U Zakonu o osnovama socijalne skrbi, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom (“Službene novine Federacije BiH”, broj 36/99) u poglavlju II SOCIJALNA SKRB uvodi se novo potpoglavlje 2.a pod nazivom – «TEMELJNA PRAVA OSOBA SA INVALIDITETOM « i potpoglavlje 2.b pod nazivom – « POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE TEMELJNIH PRAVA OSOBA SA INVALIDITETOM « s razradom tih prava u člancima koji glase:

«2a. TEMELJNA PRAVA OSOBA S INVALIDITETOM

Članak 18.a

Osobe sa invaliditetom i osobe ometene u tjelesnom i duševnom razvoju , u smislu č lanka 12. stavak 1. to č ka 5. te č lanka 14. ovog Zakona , prema ovom Zakonu imaju sljede ć a prava :

•  osobna invalidnina,

•  dodatak za njegu i pomoć od druge osobe,

•  ortopedski dodatak,

•  pomoć u troškovima liječenja i nabavci ortopedskih pomagala,

•  osposobljavanje za rad (profesionalno rehabilitiranje, prekvalificiranje i dokvalificiranje),

•  prvenstveno upošljavanje.

 

 

Prava iz stavka 1. toč. 1), 2) i 3) ovog članka ostvaruju se pod uvjetima, na način i po postupku utvrđenim ovim Zakonom.

Prava iz stavka 1. toč. 4), 5), 6) ovog članka ostvaruju se sukladno propisima o zdravstvenom osiguranju, zdravstvenoj skrbi zapošljavanju.

Kanton može utvrditi i druga prava i proširiti opseg prava utvrđenih ovim Zakonom na temelju svojih materijalnih mogućnosti i drugih potreba osoba s invaliditetom.

 

Članak 18.b

 

  Radi ostvarivanja prava utvrđenih ovim Zakonom osobe s invaliditetom razvrstavaju se prema utvrđenom postotku oštećenja organizma u pet grupa i to:

 

 I. grupa - osobe s invaliditetom sa 100% oštećenja organizma,

II. grupa – osobe s invaliditetom sa 90% oštećenja organizma,

III. grupa – osobe s invaliditetom sa 80% oštećenja organizma,

IV. grupa – osobe s invaliditetom sa 70% oštećenja organizma,

V. grupa – osobe s invaliditetom sa 60% oštećenja organizma.

 

 

1) OSOBNA INVALIDNINA

 

Članak 18.c

 

Osobna invalidnina određuje se razmjerno stupnju oštećenja, na temelju nalaza i mišljenja liječničke komisije sukladno međunarodnoj klasifikaciji oštećenja, invaliditeta i hendikepa Svjetske zdravstvene organizacije. Mjesečni iznos osobne invalidnine određuje se u postotku od osnovice definirane u članku 18.f i to:

 

Grupa

Procenat

I

70%

II

50%

III

39%

IV

28%

V

20%

 

 

2)  DODATAK ZA NJEGU I POMOĆ OD DRUGOG OSOBE

 

Članak 18.d

  

Radi ostvarivanja ovog prava osobe s invaliditetom razvrstavaju se u dvije grupe i to:

1. u prvu grupu – osobe s invaliditetom koje su, prema nalazu i mišljenju liječničke komisije sukladno međunarodnoj klasifikaciji oštećenja, invaliditeta i hendikepa Svjetske zdravstvene organizacije, upućena na stalnu njegu od druge osobe i nesposobne su obavljati temeljne životne potrebe bez pomoći drugog osobe.

  2. u drugu grupu – osobe sa invaliditetom koja su, prema nalazu i mišljenju liječničke komisije sukladno međunarodnoj klasifikaciji oštećenja, invaliditeta i hendikepa nesposobna obavljati neke bitne životne potrebe bez pomoći drugog osobe.

  Dodatak za njegu i pomoć od druge osobe određuje se u mjesečnim iznosom u postotku od osnovice iz članka 18.f ovog Zakona i to:

•  za prvu grupu 70% od osnovice,

•  za drugu grupu 50% od osnovice.

 

 

3) ORTOPEDSKI DODATAK

 

Članak 18.e

 

Pravo na ortopedski dodatak imaju osobe kojima je, prema nalazu i mišljenju liječničke komisije sukladno međunarodnoj klasifikaciji oštećenja, invaliditeta i hendikepa Svjetske zdravstvene organizacije, utvrđena potreba za ovakvim posebnim oblikom materijalne skrbi.

Ortopedski dodatak određuje se mjesečnim iznosom u visini od 15% od osnovice utvrđene u članu 18.f.

 

Članak 18.f

 

Osnovica za određivanje mjesečnih novčanih primanja, prema ovom Zakonu, jeste 213 KM. Osnovica i mjesečni iznosi novčanih primanja, prema ovom Zakonu, usklađuju se početkom svake proračunske godine naredbom federalnog ministra rada i socijalne politike, sukladno kretanju bruto društvenog proizvoda po glavi stanovnika prema podacima Zavoda za statistiku Federacije BiH.

 

 

 

2b. POSTUPAK ZA OSTVARIVANJE TEMELLJNIH

PRAVA OSOBA SA INVALIDITETOM

 

Članak 18. g

 

O pravima iz članka 18.a st. 1. toč. 1), 2) i 3) ovog Zakona rješava u prvome stupnju centar za socijalni rad ili općinska služba za upravu kojoj su povjereni poslovi socijalne skrbi (u daljnjem tekstu: nadležna općinska služba), prema mjestu prebivališta ili boravišta podnositelja zahtjeva, a o žalbama protiv rješenja donijetih u prvom stupnju rješava Federalno ministarstvo rada i socijalne politike (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo).

 

Članak 18.h

 

Oštećenje organizma osobe s invaliditetom, pravo na pomoć i njegu od drugog lica i ortopedski dodatak utvrđuje se na temelju nalaza i mišljenja nadležne liječničke komisije određene propisom federalnog ministra rada i socijalne politike.

 

Članak 18.i

 

Rješenje donijeto u prvom stupnju kojim je priznato pravo na temelju ovog Zakona podliježe reviziji.

Reviziju po službenoj dužnosti obavlja Federalno ministarstvo.

Ako je protiv rješenja prvostupanjskog organa podnijeta žalba o reviziji i žalbi rješava se istim rješenjem.

Ako protiv rješenja iz stavka 1. ovog članka nije podnijeta žalba, prvostupanjski organ koji je donio to rješenje dostavit će ga, zajedno sa spisima predmeta, organu nadležnom za reviziju u roku od osam dana od dana isteka roka za žalbu.

Revizija ne odgađa izvršenje rješenja.

 

Članak 18.j

 

U postupku revizije nadležni drugostupanjski organ može dati suglasnost na prvostupanjsko rješenje ili ga izmijeniti, poništiti ili ukinuti.

 

Članak18.k

 

Drugostupanjski organ će u postupku revizije poništiti ili ukinuti prvostupanjsko rješenje i predmet vratiti na ponovni postupak ili sam rješiti stvar ako ustvrdi da su u prvostupanjskom postupku nepotpuno ili pogrešno utvrđene činjenice ili da se u postupku nije vodilo računa o pravilima postupka, koji bi bili od utjecaja na rješenje stvari, ili ako ustvrdi da su pogrešno ocijenjeni dokazi, ili da je iz utvrđenih činjenica izveden pogrešan zaključak o činjeničnom stanju, ili da je pogrešno primijenjen propis na temelju kojeg je stvar rješena.

Prvostupanjski organ čije je rješenje u postupku revizije poništeno ili ukinuto i predmet vraćen na ponovni postupak donosi novo rješenje.

Protiv rješenja iz stavka 2. ovog članka može se podnijeti žalba i voditi se revizijski postupak.

 

Članak 18.l

 

U postupku revizije drugostupanjski organ može pribaviti nalaz i mišljenje drugostupanjske liječničke komisije o oštećenju organizma, o pravu na dodatak za njegu i pomoć od druge osobe i ortopedski dodatak.

 

Članak 18.lj

 

Kada u postupku revizije bude izmijenjeno prvostupanjsko rješenje, to rješenje ima pravnu snagu od prvog dana narednog mjeseca od dana donošenja.

 

Članak 18.m

 

Isplate, prema ovom Zakonu, za osobe s invaliditetom obavljaFederalno ministarstvo po službenoj dužnosti.

 

 

Članak 18.n

 

Sredstva za ostvarivanje temeljnih prava osoba s invaliditetom iz članka 18.a stavak 1 toč. 1), 2) i 3) ovoga Zakona osiguravaju se u proračunu Federacije.

Isplate mjesečnih novčanih primanja za ostvarivanje prava iz stavka 1. ovoga članka obavit će se na temelju planiranih sredstava za tekuću proračunsku godinu.

Ukoliko planirana sredstva za tekuću godinu budu nedovoljna za isplatu novčanih primanja iz stavka 2. ovoga članka, raspoloživa sredstva dijele se iznosom potrebenim za isplatu prema zakonu i određuje se koeficijent za mjesečna davanja koji ostaje na snazi do rebalansa proračuna ili usvajanja novoga proračuna.

Isplate mjesečnih novčanih primanja obavljene na način utvrđen ovim člankom smatraju se konačnim.

 

 

Članak 18.nj

 

Troškovi postupka za ostvarivanje prava, prema ovom Zakonu, padaju na teret organa koji postupak vodi.

 

 

Član 18. o

 

Za korisnike prava koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava, prema odredbama ovog Zakona, prava će se priznati od 01.01.2005. godine.

Za korisnike koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava, prema odredbama ovog zakona, nadležna općinska služba će po službenoj dužnosti donijeti rješenje u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona.

 

 

Članak 18.p

 

Federalni ministar rada i socijalne politike donijet će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona propise o: nadležnim liječničkim komisijama, načinu isplate novčanih primanja, načinu vođenja evidencije o korisnicima prava i obavljenim isplatama i dostavi izvješća o utrošenim sredstvima prema ovom zakonu.»

 

Članak 2.

 

Naziv Glave V. INVALIDSKE UDRUGE mijenja se i glasi –

UDRUGE OSOBE S INVALIDITETOM.

 

Tekst u čl. 51. i 53. usklađuje se prema novom nazivu Glave V. i terminologiji

iz članka 3.ovog Zakona.

 

Članak 52. mijenja se i glasi:

«Nadležni organi Federacije, kantona i općina pri utvrđivanju politike za ostvarivanje programa socijalne skrbi surađuju s legitimnim predstavnicima Udruge građana – osoba sa invaliditetom ili njihovih staratelja, kao i s drugim organizacijama koje se bave socijalnom skrbi, na inicijativu tih organizacija, sukladno Rezoluciji 48. UN kojom su usvojena Standardna pravila za izjednačavanje mogućnosti za osobe sa invaliditetom.»

 

 

Članak 3.

 

 

U cijelom tekstu ovog poglavlja Zakona riječ «invalid» zamjenjuje se izričajem «osoba s nvaliditetom».

 

 

Članak 4.

 

Ovaj Zakon stupa na snagu narednog dana od dana objave u “Službenim novinama Federacije BiH” a primjenjivat će se od 01.01.2005. godine.

 

 

 

PREDSJEDATELJ       

DOMA NARODA        

PARLAMENTA FEDERACIJE BiH     

PREDSJEDATELJ
ZASTUPNIČKOG DOMA
PARLAMENTA FEDERACIJE BiH


Slavko Matić  


Muhamed Ibrahimović