ZAKON

O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POSTUPKU UPISA
PRAVNIH OSOBA U SUDSKI REGISTAR

Članak 1.

U Zakonu o postupku upisa pravnih osoba u sudski registar ("Službene novine Federacije BiH", 4/00, 19/00, 49/00, 32/01 i Odluke Visokog predstavnika o dodatku Aneksu Zakona o postupku upisa pravnih osoba u sudski registar 14/02) novi pod-paragraf 8.a i čl. od 52.a do 52.d dodaju se nakon pod-paragrafa 8. i glase:

"8.a - Brisanje subjekta registracije po posebnoj kategoriji podnositelja zahtjeva.

Članak 52.(a)

1. Odredbe ovog pot-paragrafa predviđaju poseban postupak za brisanje subjekta registracije iz sudskog registra na koji će se primjenjivati osnove iz paragrafa 3. ovoga članka.

2. Ovakav poseban postupak bit će jedino dostupan korištenju posebnoj kategoriji podnositelja zahtjeva.

3. Bilo koja osoba koja potpada pod posebnu kategoriju podnositelja zahtjeva može inicirati proceduru brisanja subjekta registracije iz sudskog registra (zahtjev za brisanje) na temelju toga što:
(a) su krivotvoreni dokumenti ili lažne informacije korištene za osiguranje sudske registracije;

(b) su krivotvoreni dokumenti ili lažne informacije korištene za osiguranje produljenja sudske registracije; ili

(c) se subjekt registracije koristi ili je korišten za organiziran kriminal.

4. U te svrhe, posebna kategorija podnositelja zahtijeva obuhvaća: ministarstva unutarnjih poslova kantona i Federacije, Carinsku upravu Federacije, Poresku upravu Federacije i Financijsku policiju Federacije.

Članak 52.(b)

1. U roku od sedam dana po prijemu zahtjeva za brisanje iz sudskoga registra, Sud za registriranje izvješćuje osobu koja je registrirana kao osoba ovlaštena u zastupanju subjekta registracije ("osoba ovlaštena za zastupanje") o zahtjevu za brisanjem iz sudskog registra, dostaviti mu-joj primjerak zahtjeva za brisanje iz sudskog registra, kao i nadnevak saslušanja po zahtjevu za brisanjem iz sudskog registra.


2. Obavijest se odašilje subjektu registracije na adresu naznačenu u sudskom registru za dostavu takvih dokumenata.

3. Osoba ovlaštena za zastupanje proslijeđuje pisani odgovor Sudu za registriranje u roku od sedam dana od dana dostavljanja obavijesti.

4. Sud za registriranje mora saslušati zahtjev za brisanjem iz sudskog registra u roku od četiri tjedna od dana formalnog podnošenja zahtjeva.

5. Obavijest dostavljena od Suda za registriranje ima vidnu naznaku da neodgovaranje na i/ili izbivanje saslušanju po zahtjevu za brisanjem iz sudskoga registra rezultira saslušanjem po zahtjevu i donošenjem konačne odluke.

Članak 52.(c)

1. Ukoliko osoba ovlaštena za zastupanje ne dostavi odgovor u vremenskom roku iz prethodnog članka, Sud za registriranje objavljuje obavijest kao i nadnevak kada je zakazano saslušanje po zahtjevu za brisanjem iz sudskoga registra u "Službenim novinama Federacije BiH" i na oglasnoj ploči Suda za registriranje u roku od dva dana po istjeku propisanoga vremenskog roka. Istodobno, Sud za registriranje, putem javnog oglasa u "Službenim novinama Federacije BiH" poziva zainteresirane strane na dostavu primjedaba na predloženo brisanje.

2. Primjedbe zainteresiranih strana iz prethodnoga paragrafa moraju biti dostavljene u pisanom izrazu i odaslane Sudu za registriranje zajedno s pratećim dokazima. U ove svrhe, zainteresirane strane su: a) vjerovnici; b) članovi subjekta registracije; ili c) bilo koji od ravnatelja subjekta registracije.

3. Ukoliko je tražena obavijest propisno dostavljena na adresu naznačenu za dostavu i objavljena i ukoliko se osoba ovlaštena za zastupanje ne pojavi na zakazanom saslušanju, Sud za registriranje ima ovlaštenje u njegovo/njenom izbivanju, obaviti saslušanje po zahtjevu za brisanjem ex parte i donijeti konačnu odluku o brisanju subjekta registracije iz sudskoga registra. Ukoliko podnesene primjedbe pokazuju kako osoba koja je dala primjedbu ima pravni temelj usprotiviti se zahtjevu za brisanjem, Sud poziva tu osobu da sudjeluje u saslušanju.

4. U slučajevima kada je sud odobrio zahtjev za brisanjem subjekta registracije iz sudskoga registra, sukladno ovdje navedenom članku 52.a, sud objavljuje ili daje na objavu odluku o brisanju subjekta registracije iz sudskoga registra u "Službenim novinama Federacije BiH" i na oglasnoj ploči Suda za registriranje. Subjekt registracije se ispisuje kada registar, u tu svrhu, objavi obavijest u "Službenim novinama" ("Obavijest o ispisu").


Članak 52.(d)

1. Svi drugi postupci (sa iznimkom onih koje se tiču priziva, uključujući odredbe iz Poglavlja III ovoga zakona) koji se konkretno primjenjuju na brisanje subjekata registracije iz sudskoga registra na temeljima ili okolnostima iz ovoga pot-paragrafa su nevalidni i smatraju se nevažećim.

2. Brisanje subjekta registracije na temeljima iz članka 52.(3) od (a) do (c) ne utječe na primjenjivost drugih zakona, uključujući Zakon o stečaju i likvidaciji, niti negativno utječe na prava trećih osoba protiv subjekta registracije, osnivatelja i/ili drugih odgovornih osoba. Obavijest o ispisu objavljuje se tek tri mjeseca nakon odobrenja zahtjeva za brisanje."


Članak 2.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objave u "Službenim novinama Federacije BiH".


Predsjedatelj
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
Slavko Matić, v. r.

Predsjedatelj
Zastupničkog doma
Parlamenta Federacije BiH
Muhamed Ibrahimović, v. r.