ZAKON
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRUŠTVIMA ZA UPRAVLJANJE FONDOVIMA I O INVESTICIONIM FONDOVIMA


Član 1.

U Zakonu o društvima za upravljanje fondovima i o investicionim fondovima ("Službene novine Federacije BiH", br. 41/98, 36/99 i 36/00) iza člana 79. dodaje se novi član 79.a, koji glasi:

"Član 79.a

Obavijest o sazivanju , dnevnom redu, mjestu, datumu i vremenu održavanja skupštine investicionog fonda mora biti objavljena u najmanje dva različita dnevna lista koji se izdaju u Federaciji i to dva puta u dva uzastopna dana , najkasnije 30 dana prije datuma određenog za održavanje skupštine.
Skupština investicionog fonda, može odlučivati ukoliko su zastupljeni, lično ili putem punomoćnika, dioničari sa više od 20% dionica, s pravom glasa.
Ako kvorum za odlučivanje nije postignut na način iz stava 2. ovog člana , održavanje skupštine se odgađa, a nadzorni odbor je dužan , najranije za 15 dana , a najkasnije za 30 dana od prvobitno zakazanog dana održavanja skupštine, objaviti ponovno održavanje skupštine na način i u roku propisanom u stavu 1. ovog člana.
Na ponovno sazvanoj skupštini , na način iz stava 3. ovoga člana , skupština može odlučivati ukoliko su zastupljeni, lično ili putem punomoćnika, dioničari sa više od 10% dionica s pravom glasa.
Ukoliko po isteku 60 minuta od zakazanog vremena početka ponovno sazvane skupštine nije postignut kvorum za odlučivanje iz stava 4. ovog člana, skupština može odlučivati sa brojem zastupljenih, lično ili putem punomoćnika, dioničara vlasnika dionica s pravom glasa."

Član 12.

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajući
Doma naroda
Parlamenta Federacije BiH
prof. dr. Ivo Komšić , s.r.

Predsjedavajući
Predstavničkog doma
Parlamenta Federacije BiH
Ismet Briga, s.r.