ZAKON O PLACAMA I NAKNADAMA RUKOVODITELJA IZVRSNIH ORGANA VLASTI FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I SLUZBENIKA KOJE IMENUJE ODNOSNO POSTAVLJA VLADA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE

 

Clan 1.

Ovim zakonom uredjuju se uvjeti i nacin ostvarivanja placa i drugih novcanih primanja predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, premijera, zamjenika premijera, clanova Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Vlada Federacije), federalnog tuzioca i njegovog zamjenika, kao i sluzbenika koje imenuje odnosno postavlja Vlada Federacije.

Clan 2.

Place rukovoditelja i sluzbenika iz clana 1. ovog zakona, utvrdjuje se odredjivanjem koeficijenta i njihovim mnozenjem s osnovicom za placu.

Clan 3.

Koeficijente za placu predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine utvrdjuje, na prijedlog Vlade Federacije nadlezna komisija Predstavnickog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Clan 4.

Koeficijente za place premijera, zamjenika premijera i minstrec lanove Vlade Federacije, zamjenike federalnih ministara, federalnog tuzioca i njegovog zamjenika, utvrdjuje Vlada Federacije na usaglasen prijedlog federalnog ministra finansija, federalnog ministra pravde i federalnog ministra za socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, a po prethodno pribavljenoj saglasnosti predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine. Koeficijente za place sekretara Vlade Federacije, sekretara Ureda za zakonodavstvo Vlade Federacije, direktore i zamjenike direktora samostalne federalne uprave i federalne ustanove, sekretare federalnih ministarstava, pomocnike federalnih ministara, pomocnike sekretara Ureda za zakonodavstvo Vlade Federacije, glavne federalne inspektore, direktore federalne uprave i federalne ustanove u sastavu federalnog ministarstva, federalnog pravobranioca i njegove zamjenike, clanove Federalnog vijeca za prekrsaje i druge sluzbenike koje imenuje, odnosno postavlja Vlada Federacije, utvrdjuje Vlada Federacije na usaglasen prijedlog federalnog ministra finansija, federalnog ministra pravde i federalnog ministra za socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

Clan 5.

Vlada Federacije utvrdjuje osnovicu za place rukovoditelja i sluzbenika iz cl. 3. i 4. ovog zakona na prijedlog federalnog ministra finansija, u skladu sa zakonom. Osnovica iz stava 1. ovog clana utvrdjuje se, po pravilu, svaka tri mjeseca.

Clan 6.

Rukovoditeljima i sluzbenicima iz clana 1. ovog zakona pripada pravo na polozajni dodatak. Polozajni dodatak predsjedika Federacije, potpredsjednika Federacije, premijera, zamjenika premijera i ministre clanove Vlade Federacije , iznosi 20% od njihove place, a za ostale rukovoditelje i sluzbenike iz clana 4. ovog zakona, polozajni dodatak iznosi do 10% od njihove place o cemu odlucuje Vlada Federacije. Pri odlucivanju o visini polozajnog dodatka Vlada Federacije polazi od slozenosti i znacaja poslova pojedinog radnog mjesta odnosno polozaja, kao i od odgovornosti i posebnih ovlastenja u obavljanju tih poslova.

Clan 7.

Place utvrdjene ovim zakonom isplacuju se unatrag najmanje jedanput mjesecno, ako propisom Vlade Federacije nije drukcije odredjeno. Pitanja u vezi placa i drugih primanja i naknada na osnovu rada, koja nisu utvrdjena ovim zakonom, primjenjuju se odgovarajuci propisi kojima su ta pitanja uredjena za sluzbenike federalnih organa uprave, odnosno opci propisi o radu i kolektivni ugovori.

Clan 8.

Rukovoditelji i sluzbenici iz cl. 3. i 4. ovog zakona imaju pravo na naknade odredjenih materijalnih troskova i druga primanja, u skladu sa federalnim propisima koji reguliraju tu materiju za zastupnike i izaslanike u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine. Sredstva za naknade iz stava 1. ovog clana osiguravaju se i isplacuju iz sredstava za materijalne troskove federalnih organa odnosno drugih federalnih tijela. Vlada Federacije propisuje uvjete i nacin ostvarivanja naknada iz stava 1. ovog clana, na usaglasen prijedlog federalnog ministra pravde i federalnog ministra finansija i federalnog ministra za socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice.

Clan 9

Prava utvrdjena u clanu 6. ovog zakona, ostvarivat ce se kada se za to stvore odgovarajuci finansijski uvjeti.

Clan 10.

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".

Predsjedavajuci Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, s.r. Predsjedavajuci Predstavnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, s.r.