ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRODAJI STANOVA NA KOJIMA POSTOJI STANARSKO PRAVO

 

Clanak 1.

U Zakonu o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo ("SluZbene novine Federacije BiH", broj 27/97), dodaje se novi Clanak 8a. koji glasi: "Clanak 8a." "Nositelj stanarskog prava koji je stekao stanarsko pravo na stanu koji je proglasavan napustenim u skladu sa Zakonom o napustenim stanovima i drugim propisima koji ure|uju pitanje napustenih stanova donesenih u periodu od 30. travnja 1991. godine do dana stupanja na snagu ovog zakona, a koji su primjen-jivani na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, ne moZe otkupiti stan prema odredbama ovog zakona. Odredba stavka 1. ovog clanka odnosi se i na nositelja stanarskog prava koji je stekao stanarsko pravo na stanu po osnovu otkaza ugovora o koriscenju stana ranijem nositelju stanarskog prava u skladu sa clankom 47. Zakona o stambenim odnosima. U postupku rjesavanja zahtjeva za kupovinu stana vlasnik stana duZan je utvrditi na osnovu raspoloZive dokumentacije, da li je nositelj stanarskog prava koji je podnio zahtjev za otkup stana, stekao stanarsko pravo na nacin utvr|en u st. 1. i 2. ovog clana." Ugovor o otkupu stana koji je zakljucen protivno odredbama st. 1. i 2. ovog clanka, smatra se nistavim."

Clanak 2.

U clanku 24. stavku 2. rijeci: "certifikatima po osnovu devizne stednje i restitucije" brisu se a postotak "30%" zamjen-juje se postotkom "20%".

Clanak 3.

Iza clanka 26. dodaje se novi Clanak 26a. koji glasi: "Clanak 26a. "Ako je kupac, nakon odre|ene obrocne otplate cijene stana, ugovorio placanje odjednom u novcu, cijena stana koju placa umanjuje se za kamatnu stopu koja se obracunava po stopi 2% godisnje na unaprijed placene rate, iz clanka 26. ovog zakona, racunate metodom obracuna kamata potrosackog kredita."

Clanak 4.

U clanku 38. postotak "30%" zamjenjuje se postotkom "70%" a rijec "Fond" zamjenjuje se rijecima: "kantonalno-Z upanijski fond". Dodaje se novi stavak 2. koji glasi: "Prava i obveze kantonalno-Zupanijskog fonda za izgradnju stanova, uredit ce se posebnim kantonalno-Zupanijskim pro-pisom."

Clanak 5.

U clanku 43. stavak 1. iza tocke 1. dodaje se nova tocka 2. koja glasi: "2. ako postupi suprotno odredbama clanka 8a. ovog zak-ona." Dosadasnje toc. 2, 3. i 4. postaju toc. 3, 4. i 5.

Clanak 6.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "SluZbe-nim novinama Federacije BiH".

Predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Mariofil Ljubic, v. r.
Predsjedatelj Zastupnickog doma Parlamenta Federacije BiH Enver Kreso, v. r.