ZAKON O UTVRDJIVANJU I REALIZACIJI POTRAZIVANJA GRADJANA U POSTUPKU PRIVATIZACIJE

I - OSNOVNE ODREDBE

Clan 1.

Ovim zakonom uredjuje se:
utvrdjivanje i realizacija potrazivanja gradjana prema Federaciji Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija),
nacin evidentiranja i postupak realizacije ovih potrazivanja u postupku privatizacije.

Clan 2.

Potrazivanjima gradjana, koja se izmiruju u skladu sa ovim zakonom, smatraju se potrazivanja po osnovu stare devizne stednje, po osnovu kompenzacije za denacionalizovanu imovinu koja se ne moze vratiti u vlasnistvo i posjed, potrazivanja po osnovu neisplacenih placa pripadnika Armije RBiH, Hrvatskog vijeca obrane i Policije i opca potrazivanja gradjana utvrdjena Zakonom o privatizaciji preduzeca.

II - POTRAZIVANJA GRADJANA PO OSNOVU STARE DEVIZNE STEDNJE

Clan 3.

Lice koje ima deviznu stednju u bankama ili poslovnim jedinicama sa sjedistem na teritoriji Federacije iznad 100 DEM, a bilo je drzavljanin Bosne i Hercegovine na dan 31. marta 1991. godine i ima prebivaliste na teritoriju Federacije na dan stupanja na snagu ovog zakona, stice potrazivanja prema Federaciji sa stanjem stednje na dan 31. marta 1992. godine.
Realizacija potrazivanja gradjana koji su na dan 31. marta 1991. godine imali drzavljanstvo Bosne i Hercegovine, a koji na dan stupanja na snagu ovog zakona nemaju prebivaliste na teritoriji Federacije, kao i drugih lica, koja imaju devizna potrazivanja u bankama na teritoriji Federacije, u smislu ovog zakona, uredit ce se posebnim propisom.
Licima iz stava 1. ovog clana s deviznom stednjom do 100 DEM banke ce na njihov zahtjev isplatiti iznos stednje.
Potrazivanja iz stava 3. ovog clana dospijevaju po isteku roka od tri mjeseca od dana primjene ovog zakona.

III - EVIDENTIRANJE POTRAZIVANJA GRADJANA

Clan 4.

Potrazivanja gradjana iz clana 2. ovog zakona iskazuju se u DEM.
Potrazivanja gradjana iz clana 3. ovog zakona preracunavaju se u DEM po odnosima valuta, po kursnoj listi Narodne banke Bosne i Hercegovine, na dan 31. marta 1992. godine.

Clan 5.

Potrazivanja gradjana po svim osnovama iz clana 2. ovog zakona iskazuju se na jedinstvenom racunu gradjanina (u daljem tekstu: Jedinstveni racun) u organizacionoj jedinici Federalnog zavoda za platni promet (u daljem tekstu: Zavod) prema mjestu prebivalista gradjanina.

Clan 6.

Potrazivanja iz clana 21. Zakona o privatizaciji preduzeca unose se na Jedinstveni racun po nalogu Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine, sto se uredjuje posebnim aktom.

Clan 7.

Potrazivanja iz clana 3. ovog zakona banka prenosi na Jedinstveni racun stedise.
Nacin prenosa potrazivanja gradjana iz stava 1. ovog clana ciji se racuni vode u bankama kod kojih su organizacione jedinice na teritoriju Federacije prestale s radom, uredit ce se posebnim propisom Federalnog ministarstva finansija.

Clan 8.

Potrazivanja po osnovu Zakona o restituciji unose se na Jedinstveni racun na osnovu pravomocnog akta o utvrdjivanju prava na restituciju.

Clan 9.

Potrazivanja po osnovu ostvarenih, a neisplacenih placa pripadnika Armije RBiH, Hrvatskog vijeca obrane i Policije, unose se na osnovu javne isprave izdate od nadleznog organa.

Clan 10.

Organi nadlezni za utvrdjivanje potrazivanja iz cl. 6, 7. i 9. ovog zakona duzni su u roku od 60 dana od dana pocetka primjene ovoga zakona, dostaviti Zavodu naloge za upis potrazivanja na Jedinstveni racun gradjanina.

Clan 11.

Otvaranje Jedinstvenih racuna vrsi se po sluzbenoj duznosti na osnovu maticnog broja gradjana-nosilaca potrazivanja iz ovog zakona.
Jedinstveni racun predstavlja certifikat gradjanina.

Clan 12.

O stanju na Jedinstvenom racunu Zavod izdaje gradjaninu izvod sa racuna. U izvodu sa Jedinstvenog racuna posebno se iskazuju potrazivanja iz cl. 7, 8. i 9. ovog zakona. Zavod je obavezan da poslije svake promjene na Jedinstvenom racunu izda novi izvod.

Clan 13.

Zavod je obvezan da dnevno izvjestava Agenciju za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine i kantonalne-zupanijske agencije za privatizaciju o zbirnom stanju Jedinstvenih racuna -ukupno za Federaciju i po kantonima-zupanijama.

Clan 14.

Gradjanin ima pravo, u roku od 30 dana od dobijanja izvoda, zahtijevati od organa nadleznog za utvrdjivanje pojedinih potrazivanja, ispravku iznosa potrazivanja.
Ukoliko organ iz stava 1. ovog clana utvrdi da je zahtjev gradjanina opravdan, duzan je bez odlaganja izdati nalog Zavodu za ispravku iznosa po osnovu stava 1. ovog clana.

IV - REALIZACIJA POTRAZIVANJA GRADJANA

Clan 15.

Potrazivanje sa Jedinstvenog racuna gradjani mogu u skladu sa zakonom koristiti za kupovinu:
- stanova na kojima postoji stanarsko pravo;
- dionica preduzeca;
- imovine preduzeca;
- poslovnih prostora u vlasnistvu opcina, i
- druge imovine koja se bude prodavala u procesu privatizacije.

Clan 16.

Potrazivanja na Jedinstvenom racunu su prenosiva. Prenos potrazivanja se vrsi nalogom za prenos kod Zavoda.

Clan 17.

Placanje po osnovu kupovine smatra se izvrsenim momentom prenosa potrazivanja sa Jedinstvenog racuna na racun prodavca.

Clan 18.

Potrazivanja sa Jedinstvenog racuna mogu se koristiti u postupku privatizacije u roku od dvije godine od njihovog upisa na Jedinstveni racun.
Istekom roka iz stava 1. ovog clana, potrazivanja na Jedinstvenom racunu se gase.

V - PRIJELAZNE I ZAVRSNE ODREDBE

Clan 19.

Oblik i sadrzaj naloga za prenos i izvoda sa Jedinstvenog racuna i visinu naknade po osnovu prometa potrazivanja na Jedinstvenom racunu utvrdjuje Federalno ministarstvo finansija u roku od 60 dana od stupanja na snagu ovog zakona.

Clan 20.

Direktor Agencije za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine ce u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona donijeti Uputstvo o evidenciji i realizaciji potrazivanja sa Jedinstvenog racuna.

Clan 21.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novnama Federacije BiH", a primjenjivat ce se po isteku 90 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Predsjedavajuci
Doma naroda
Mariofil Ljubic, s. r.

Predsjedavajuci
Zastupnickog doma
Enver Kreso, s. r.