ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O FEDERALNOM TUZITELJSTVU

Clanak 1.

U Zakonu o Federalnom tuziteljstvu ("Sluzbene novine Federacije BiH", broj 2/95), iza clanka 41. dodaju se novi cl. 41a, 41b, 41c, 41d, 41e, 41f, 41g, 41h, 41i. i 41j, koji glase:

"Clanak 41a.

Predmete iz dosadasnje nadleznosti republickih javnih tuziteljstava na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija), a za koje su nadlezna tuziteljstva na teritoriju Federacije i u kojima ne bude zavrsen postupak u roku 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona preuzet ce Federalno tuziteljstvo.

Clanak 41b.

Do osnivanja i pocetka rada tuziteljstva u kantonima, federalno tuziteljstvo ce voditi postupak u svim predmetima iz dosadasnje nadleznosti republickih javnih tuziteljstava na teritorji Federacije.

Clanak 41c.

Republickim javnim tuziteljstvima i njihovim zamjenicima u republickim javnim tuziteljstvima na teritoriju Federacije koji ne budu imenovani za fedealnog tuzitelja i njegove zamjenike pripadaju prava predvidjena zakonom o redovnim sudovima koji se primjenjuju na teritoriju Federacije.

Clanak 41d.

Djelatnike republickih javnih tuziteljstava na teritoriju Federacije koji se petnaestog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona zateknu na radu u ovim tuziteljstvima preuzet ce Federalno tuziteljstvo.

Clanak 41e.

Nautrosena novcana sredstva, inventar i drugu imovinu s kojom bude raspolagala republicka javna tuziteljstva na teritoriju Federacije petnaestog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona preuzet ce Federalno tuziteljstvo. Federalno tuziteljstvo ce preuzeti i registraturski materijal i arhivsku gradju iz nadleznosti Federcije koja se, petnaestog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, budu nasla u republickim javnim tuziteljstvima iz stavka 1. ovog clanka.

Clanak 41f.

Okruzna vojna tuziteljstva ustupit ce predmete iz svoje dosadasnje nadleznosti u kojima ne bude zavrsen postupak u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona mjesno nadleznim visim javnim tuziteljstvima, odnosno mjesno nadleznim osnovnim javnim tuziteljstvima.

Clanak 41g.

Okruzni vojni tuzitelj i njegovi zamjenici nastavit ce vrsiti tuziteljsku funkciju u visem javnom tuziteljstvu iz clanka 41f. ovog zakona.

Clanak 41h.

Djelatnike okruznog vojnog tuziteljstva koji se petnaestog dana od dana stupanja na snagu ovog zakona zateknu na radu u tom tuziteljstvu preuzet ce na rad vise ili osnovno javno tuziteljstvo, srazmjerno opsegu preuzetih poslova.

Clanak 41i.

Okruzna vojna tuzilastva ustupit ce visem ili osnovnom javnom tuziteljstvu iz clanka 41f. ovog zakona neutrosena novcana sredstva i opremu, registraturski materijal i arhivsku gradju, u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Clanak 41j.

Federalni tuzitelj i visi javni tuzitelj i osnovni javni tuzitelj iz clanka 41h. izvrsit ce privremeni raspored preuzetih djelatnika, a nakon donosenja pravilnika o unutrasnjoj organizaciji tuziteljstva - konacan raspored djelatnika. Djelatnici koji ne budu rasporedjeni na poslove i zadatke sukladno stavku 1. ovog clanka ostvaruju svoja prava iz radnog odnosa po Zakonu o radnim odnosima djelatnika u tijelima uprave koji se primjenjuju na teritoriju Federacije."

Clanak 2.

Ovaj zakon stupa na snagu danom objavljivanja u "Sluzbenim novinama Federacije BiH".
Predsjedavajuci
Ustavotvornom skupstinom
Mariofil Ljubic, v. r.