195. sjednica Vlade Federacije BiH

Sarajevo, 17.10.2019.
Saopćenje o radu
 


195. sjednica Vlade Federacije BiH:
 
SAGLASNOST ZA PRIJEM RADNIKA U RUDNICIMA
 
Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o prijemu radnika u JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj, ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurdevik, ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica i ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla.
 
Data je saglasnost za prijem ukupno 268 radnika u ZD RMU Kakanj d.o.o. Kakanj, za 168 radnika u Pogonu jama Haljinići, 67 radnika u PK Vrtlište, 14 radnika u Pogonu Separacija, 4 radnika u Pogonu Održavanje i 15 radnika u Stručnim službama), a saglasnost nije data za prijem 44 nova radnika (27 radnika Pogon jama Haljinići, 13 radnika PK Vrtlište i 4 radnika pogon Separacija).
 
Saglasnost je data i za prijem ukupno 42 radnika u ZD RMU Đurđevik d.o.o. Đurdevik, od toga 27 radnika na PK Višća, 15 radnika u Jami Đurdevik, a saglasnost nije data za prijem 20 novih radnika na određeno vrijeme, a prema Programu sufinansiranja (2 VSS i 18 SSS).
 
U ZD Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla odobren je prijem ukupno 105 radnika i to 35 radnika na PK Dubrave, 35 radnika na PK Šikulje i 35 radnika u Jami Mramor.
 
U ZD RMU Zenica d.o.o. Zenica odobreno je zapošljavanje jednog radnika, supruge poginulog rudara.
 
SMANJITI NAKNADE ČLANOVA UO i NO  I OGRANIČITI
PLAĆE DIREKTORA U ZAVODIMA U NADLEŽNOSTI FBiH
 
Federalno ministarstvo rada i socijalne politike je, na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, na osnovu izvještaja Finansijske policije, Federalne uprave za inspekcijske poslove, Porezne uprave Federacije BiH, Federalnog ministarstva pravde, Federalnog ministarstva zdravstva i Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, pripremilo cjelovitu informaciju o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić.
 
Na osnovu činjenica iz izvještaja, Federalna vlada danas nije prihvatila navode prema kojima je korisnicima Zavoda u Pazariću ugroženo zadovoljavanje njihovih osnovnih životnih potreba. O tome svjedoče izvještaji nadležnih institucija, ali i činjenica da zakonski staratelji korisnika Zavoda nisu raskinuli niti jedan ugovor zbog takvih navoda.
 
Vlada je, ujedno, pozvala direktora i Upravni odbor Zavoda u Pazariću da rade poslove koje su u okviru njihovih zakonskih nadležnosti.
 
Nakon detaljno provedene analize, s ciljem ušteda i racionalnijeg utroška sredstava, Vlada je zaključila da će donijeti odluku kojom će biti bitno smanjene naknade članova upravnih i nadzornih odbora, te ograničene plaće direktora zavoda u nadležnosti FBiH u rasponu dvije do tri prosječne plaće isplaćene u Federaciji BiH.
 
SPORTISTIMA, EKIPAMA I TRENERIMA 268.500 KM ZA VRHUNSKE REZULTATE
 
Federalna vlada je, na osnovu Uredbe o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrada sportistima, sportskim radnicima i sportskim udruženjima iz Federacije BiH za ostvarene vrhunske sportske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima, na prijedlog Federalnog ministarstva kulture i sporta, donijela više odluka o nagradama u ukupnom iznosu od 268.500 KM. Ove nagrade bit će isplaćene iz Transfera za sport od značaja za Federaciju BiH, utvrđenih Budžetom Federacije BiH za 2019. godinu ovom federalnom ministarstvu.
 
Gradskom klubu vodenih sportova iz Sarajeva za ostvareni državni rekord u plivanju Lamije Medošević u disciplini 50 metara slobodnim stilom na Svjetskom prvenstvu u plivanju u Kini, pripala je novčana nagrada od 3.000 KM, a njenom treneru Igoru Bilasu od 1.500 KM.
 
Klubu borilačkih sportova ORKKA iz Lukavca je za osvojenu bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i U-21 u Danskoj dodijeljeno za reprezentativca Hamzu Čajića nagrada od 10.000 KM i njegovom treneru Željku Zombri 5.000 KM.
 
Stonoteniskom klubu Vogošća za osvojeno prvo mjesto Armina Aličića na Prvenstvu BiH za sezonu 2018/2019, pripalo je 2.500 KM.
 
Taekwondo klubu Novi Grad iz Sarajeva za osvojeno Prvenstvo BiH u konkurenciji seniora ekipno za 2019. godinu pripalo je 7.000 KM, a za osvojeno prvo mjesto Davidu Marušiću 2.500 KM.
 
Klubu brdskog biciklizma Puls iz Sarajeva je za osvojeno prvo mjesto u ekipnoj ženskoj konkurenciji u Premijer ligi BiH u brdskom biciklizmu za 2018/2019. godinu dodijeljeno 7.000 KM, a za osvojeno prvo mjesto državnoj prvakinji Lejli Tanović 2.500 KM.
 
Stonoteniskom klubu Spin 2012 iz Sarajeva za osvojen naslov prvaka Premijer lige BiH u ženskoj konkurenciji za sezonu 2018/2019. godinu pripalo je 7.000 KM, a za osvojen naslov prvakinje BiH u seniorskoj konkurenciji Emini Hadžiahmetović 2.500 KM.
 
Stolnoteniskom klubu HT Eronet iz Mostara za osvojen naslov prvaka Premijer lige BiH za sezonu 2018/2019. pripala je nagrada od 7.000 KM.
 
Fudbalskom klubu Sarajevo za osvojenu BH Telecom Premijer ligu BiH i SFK 2000 Sarajevo za osvojenu Premijer ligu BiH u ženskoj konkurenciji za sezonu 2018/2019. godinu dodijeljeno je po 15.000 KM.
 
Hrvatskom ženskom rukometnom klubu Grude iz Gruda za osvojeno prvo mjesto u Premijer ligi BiH u takmičarskoj sezoni 2018/2019. pripalo je 15.000 KM.
 
Ista nagrada pripala je i Hrvatskom košarkaškom klubu Široki iz Širokog Brijega za osvojeno prvo mjesto na Prvenstvu BiH u takmičarskoj sezoni 2018/2019.
 
Atletskom savezu BiH za ispunjene olimpijske norme reprezentativca BiH Amela Tuke za Olimpijske igre Tokio 2020 dodijeljeno je 5.000 KM.
 
Atletskom klubu Zenica za osvajanje titule državnih prvaka na pojedinačnom Prvenstvu BiH za seniore/ke u 2019. godini, dodijeljeno je ukupno 20.000 KM i to po 2.500 KM Amelu Tuki, prvaku u disciplini 400 metara, Abedinu Mujezinoviću, prvaku u disciplini 800 metara, Maidu Redžiću, pobjedniku u skoku uvis, Sedinu Heci, prvaku u troskoku, Mesudu Pezeru, pobjedniku u bacanju kugle, Dejanu Mileusniću, prvaku u bacanju koplja, Medihi Salkić, prvakinji u bacanju diska i Amelu Aščeriću, Farisu Kobilici, Abedinu Mujezinoviću i Amelu Tuki, prvacima u štafeti 4x400 metara.
 
Streljačkom klubu Sarajevo za osvojena prva mjesta ekipno u gađanju zračnom puškom na Prvenstvu BiH za 2019. godinu u ženskoj i muškoj konkurenciji pripalo je po 7.000 KM.
 
Rukometnom klubu Izviđač iz Ljubuškog za osvojen naslov pobjednika Premijer lige BiH za takmičarsku sezonu 2018/2019, dodijeljeno je 15.000 KM.
 
Univerzitetskom sportskom džudo klubu Nippon iz Sarajeva pripala je nagrada od ukupno 22.500 KM i to 15.000 KM za osvojenu srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu za seniorke - Minsk 2019 reprezentativke Larise Cerić i njenom treneru Branislavu Crnogorcu 7.500 KM.
 
Kao nagrada za osvajanje naslova pobjednika Premijer lige BiH Kluba sjedeće odbojke Spid iz Sarajeva, Savezu sjedeće odbojke BiH dodijeljeno je 15.000 KM.
 
Savezu sjedeće odbojke BiH za osvojeno drugo mjesto na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj je dodijeljeno ukupno 40.500 KM, od čega za reprezentativce 36.000 KM i za selektora i dvojicu trenera 4.500 KM.
 
Plivačkom savezu Federacije BiH za reprezentativku Aminu Kajtaz za oboreni državni rekord u discilini 100 metara delfin na Svjetskom prvenstvu u DNR Koreji, pripalo je 3.000 KM i njenom treneru Damiru Dedoviću 1.500 KM.
 
Atletskom klubu Sarajevo za osvajanje titule državnih prvaka na pojedinačnom Prvenstvu BiH za seniore/ke u 2019. godini, pripalo je ukupno 7.500 KM, od čega po 2.500 KM Selmi Zrnić, prvakinji u disciplini 1.500 metara, Ajli Bašić, pobjednici u bacanju kladiva i Samiru Viliću, prvaku u bacanju kladiva.
 
Atletskom klubu Zenica za osvojenu titulu ekipnog prvaka BiH u muškoj konkurenciji za 2019. godinu, pripalo je 7.000 KM.
 
IZJAŠNJENJA O AMANDMANIMA I PRIJEDLOGU ZAKONA
 
Vlada FBiH nije prihvatila amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dohodak, koje su uložili Klub poslanika Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te poslanici u ovom domu Irfan Čengić, Lana Prlić, Mujo Hasić i Jasmina Zubić.
 
Nisu prihvaćeni ni amandmani koje su na Prijedlog zakona o računovodstvu i reviziji u Federaciji BiH, koje su u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH podnijeli Klub zastupnika Naše stranke i poslanici Mujo Hasić i Jasmina Zubić, kao ni amandmani koje su, na Prijedlog zakona o doprinosima, u ovom parlamentarnom domu podnijeli Klub poslanika Naše stranke, te poslanici Ivan Boban, Elvir Karabajić, Irfan Čengić i Jasmina Zubić.
 
Nakon uvida u Prijedlog zakona o zabrani govora mržnje u FBiH, kojeg je po skraćenom postupku u zakonodavnu proceduru uputio delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Marjanović, Vlada FBiH je, cijeneći namjeru predlagača da ovakvim zakonskim rješenjem bude preventivno i represivno djelovano na govor mržnje kao društveno opasno ponašanje, mišljenja da svrha i puni kapacitet krivičnopravne zaštite može biti ostvaren isključivo odgovarajućom zakonodavnom aktivnošću na nivou Bosne i Hercegovine. Uzimajući u obzir činjenicu da BiH predstavlja jedinstveni medijski prostor, normiranjem govora mržnje kao krivičnog djela samo na nivou FBiH ne bi mogao biti očekivan puni efekat u suzbijanju govora mržnje. Stoga Vlada FBiH nije podržala usvajanje ovog zakonskog prijedloga na nivou FBiH.
 
PREDLOŽENO OSLOBAĐANJE RUDNIKA OD PLAĆANJA PUTARINE ZA DIZEL GORIVO
 
Vlada FBiH je danas Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH uputila prijedlog za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo u 2020. godini, u ukupnoj količini od 35.636.695 litara.
 
Ova odluka je donesena na osnovu zahtjeva rudnika uglja i rudnika boksita Federacije BiH proisteklih iz utvrđene zakonske mogućnosti oslobađanja od plaćanja putarina na dizel gorivo i činjenice da rudnici u proizvodnji boksita, uglja i otkrivaka troše određene količine dizel goriva. Stoga će oslobađanje od putarine imati pozitivne efekte na poslovanje rudnika koji svoju tešku i složenu djelatnost od općeg interesa obavljaju u izuzetno složenim uslovima.
 
Na proizvodnji uglja u jamskoj i površinskoj eksploataciji zasniva se dugoročni bilans energetskih potreba Federacije BiH, odnosno proizvodnja električne energije, jer od ukupne električne proizvodnje oko 80 posto proizvedenog uglja rudnici uglja u FBiH isporuče Elektroprivredi BiH za termoelektrane u Kaknju i Tuzli.
 
O ZAHTJEVU ZA OTVARANJE STEČAJNOG POSTUPKA U BNT TMiH-u
 
Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije povodom zahtjeva Općinskog suda u Travniku za davanje prethodne saglasnosti za otvaranje stečajnog postupka nad privrednim društvom BNT TMiH d.d. Novi Travnik.
 
Vlada smatra ispravnim samo stajališta stečajnih sudova o nepostojanju pravnog interesa predlagatelja za otvaranje stečaja dok je stečajni dužnik u postupku finansijske konsolidacije.
 
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije je zadužen da ovaj zaključak dostavi Općinskom sudu u Travniku i da ga obavijesti da je stupio na snagu Zakon o izmjenama Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, kojim je rok za finansijsku konsolidaciju produžen do 31.12.2021. godine. Federalni ministar je obavezan i da Općinskom sudu u Travniku dostavi kopiju Izjašnjenja privrednog društva BNT TMiH d d. Novi Travnik od 30.9.2019. godine, u kojem je precizirano da je predlagateljima stečajnog postupka većina potraživanja već isplaćena, a da se Društvo obavezalo ostatak potraživanja isplatiti do kraja odobrenog postupka finansijske konsolidacije, u skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji.
 
ZAŠTITA ZDRAVLJA BILJA JE OD POSEBNOG INTERESA ZA FBiH I BiH
 
Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o zdravlju poljoprivrednog bilja u FBiH u 2018. godini, te donijela zaključke koje je nadležno ministarstvo dužno proslijediti svim nadležnim federalnim upravnim organizacijama i kantonalnim vladama radi poduzimanja potrebnih mjera i aktivnosti iz njihove nadležnosti i osiguranja sredstava za provedbu propisa.
 
Kako je navedeno, zaštita zdravlja bilja je neodvojivi segment cjelokupnog sistema sigurnosti hrane i od posebnog je interesa za Federaciju BiH i BiH, te je treba dići na viši nivo. Pri tome se obaveze proistekle iz procesa evropskih integracija prioritet u radu svih federalnih ministarstava i ostalih federalnih organa. Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo i Federalni agromediteranski zavod Mostar su zaduženi da organiziraju preraspodjelu radnog vremena u laboratorijama s ciljem efikasnijeg rada i ubrzanja procesa prijema, obrade i testiranja uzoraka i o tome obavijeste Federalnu upravu za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Kantonalni organi uprave i organi lokalne samouprave nadležni za poslove poljoprivrede zaduženi da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti za unaprjeđenje izvještajno/prognozne službe i osiguranje potrebnih sredstava za njeno funkcionisanje.
 
Nadležni kantonalni organi uprave i upravne organizacije trebaju uložiti dodatne napore za izvršenje poslova za koje su nadležni u provođenju federalnih propisa.
 
Nadležni federalni i kantonalni organi uprave i upravne organizacije moraju, najkasnije do 15. marta tekuće godine, Federalnom zavodu za poljoprivredu Sarajevo dostavljati izvještaj o provođenju Odluke o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanje ambrozije za prethodnu godinu.
 
Federalni zavod za poljoprivredu Sarajevo dužan je, na toj osnovi, sačiniti objedinjeni izvještaj o provođenju ove odluke u Federaciji BiH i dostaviti ga Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.
 
NASTAVAK PRIMJENE KOLEKTIVNOG UGOVORA ZA RUDARSTVO
 
Vlada FBiH je dala saglasnost na Prijedlog sporazuma o nastavku primjene Kolektivnog ugovora za rudarstvo u FBiH utvrđenog između Vlade FBiH, Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i Samostalnog sindikata rudara u FBiH.
 
Za potpis ovog sporazuma je, uime Vlade FBiH, ovlašten federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.
 
Važenje Kolektivnog ugovora za područje rudarstva u FBiH prestalo je 11.9.2019. godine.
 
PRENOS INSPEKCIJSKOG NADZORA
 
Vlada FBiH je prihvatila inicijativu za prenošenje, s Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica na Federalnu upravu za inspekcijske poslove, inspekcijskog nadzora nad provođenjem Zakona o humanitarnoj djelatnosti i humanitarnim organizacijama i drugih federalnih propisa i akata u humanitarnim organizacijama koje obavljaju humanitarnu djelatnost na području dva ili više kantona.
 
Federalno ministarstvo će, u skladu s ovim, pokrenuti aktivnosti za izmjenu Zakona u dijelu koji reguliše inspekcijski nadzor.
 
Zaduženo je Federalno ministarstvo pravde da pokrene aktivnosti za dopunu člana 24. Zakona o inspekcijama FBiH kako bi na listu federalnih inspektora bio uvršten i inspektor za humanitarnu djelatnost.
 
OSTALE ODLUKE I ZAKLJUČCI
 
Vlada FBiH je potvrdila da je JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, dostavilo Izvještaj o radu Nadzornog odbora za period 1.7.2019. - 30.9.2019. godine i postupilo u skladu sa članom 12. Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH.
 
Prihvaćena je informacija Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o realizaciji projekata, sa objašnjenjem o uzrocima eventualnog odstupanja realizacije od planiranih ulaganja u projekte i zastojima u njihovoj realizaciji za treći kvartal 2019. godine.

KADROVSKA RJEŠENJA
 
Vlada FBiH je danas za učešće u radu i odlučivanju na Skupštini Privrednog društva RMU Banovići d.d. Banovići opunomoćila Jasminu Pašić.
 
* * *
Sjednica Vlade FBiH je završena u 11.55 sati.
Subota,
06. juni 2020.
VIŠE