34. sjednica Vlade Federacije BiH

Sarajevo, 22.11.2007.
FENA

SARAJEVO, 22. novembra (FENA)
 - Direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Enes Ganić izjavio je da je Federalna vlada danas, tokom zasjedanja u Sarajevu, upoznata o Informaciji Komisije za pripremu i prodaju 88 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar u kojoj se ističe da su, do roka za podnošenje obavezujućih prijava u postupku prodaje ove kompanije, odnosno 24. septembra, pristigle tri ponude od ukupno četiri kompanije koje su pozvane na obavljanje dubinskog snimanja i dostavu obavezujućih podataka.

To su: Konzorcij "Glencore International AG", "FEAL d.o.o."& "Dalekovod d.d.", "En+ Group ltd i "Mytilineos holdings SA".

Prije zauzimanja konačnih stavova Komisija će uz ostala pravila tendera, kako je nakon sjednice potvrdio i premijer FBiH Nedžad Branković, pozvati ponuđače i upoznati ih o obavještenjima FERK-a i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, radi zauzimanja stajališta o pitanjima koja se odnose na cijenu i količinu električne energije i ekologiju.

***
SARAJEVO, 22. novembra (FENA)
 - Vlada Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu donijela odluku kojom će na tržištu Federacije biti prodano 200 hiljada litara jestivog ulja iz robnih rezervi po cijeni od 2,45 KM.
 
-Na pakovanju će biti naznačeno da je ulje iz Federalne direkcije robnih rezervi i cijena, a program distribucije trebao bi biti urađen za dva do tri dana, kazao je nakon sjednice Vlade u Sarajevu federalni ministar trgovine Desnica Radivojević.
 
Vlada je, kako je kazao, donijela i odluku koja se odnosi na nabavku dodatnih 500 hiljada litara jestivog ulja i za to su osigurana sredstva iz tekućih rezervi.
 
Osim toga, prema Radivojevićevim riječima, donesena je i odluka koja se odnosi na utvrđivanje maksimalnih marži jestivog ulja, pa tako maksimalne marže za taj artikal u veleporodaji mogu iznositi osam posto, a u maloprodaji 20 posto na nabavnu cijenu.
 
Također na današnjoj sjednici Vlade razmatrane su izmjene i dopune Zakona o kontroli cijena u FBiH, a one, kako je kazao ministar Radivojević, predviđaju povećanje kaznenih odredbi prema onim trgovcima koji ne budu poštovali definirane marže.
 
-Te odredbe će biti harmonizirane s odredbama u RS-u, dok će se kazne, u zavisnosti od prekršaja, kretati najvjerovatnije od tri do 15 hiljada KM, rekao je Radivojević.
 
Kada je riječ o cijenama brašna, šećera i mlijeka, koje su u nadležnostima kantona, Federalna vlada je preporučila kantonalnim vladama da donesu odgovarajuće odluke.
 
 ***
SARAJEVO, 22. novembra (FENA)
 - Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo izjavio je danas nakon sjednice Vlade da je tokom sastanka razmatrano o poslovanju pet privrednih društava iz energije i rudarstva u 2006. u kojima Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije ostvaruje upravljačka prava po osnovu državnog kapitala, te 10 rudnika u FBiH.

Predmet rasprave, kada se radi o kompanijama, kako je kazao, bili su: "Energopetrol" d.d. Sarajevo, "BH GAS" d.o.o.. Sarajevo, JP "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar, JP "Elektroprivreda BiH" d.d. Sarajevo, "Terminali Federacije"d.o.o. Sarajevo, a konstatirano je da je od njih jedino s gubitkom poslovao "Energopetrol".

Od 10 rudnika, kako je rečeno, četiri su poslovala s gubitkom, a među njima su "Kreka", "Zenica" "Bila" i "Tušnica".

Rudnik mrkog uglja "Banovići", koji je u 100 postotnom vlasništvu Federacije BiH, prema Hećinim riječima, u prošloj je godini smanjio gubitke u odnosu na 2005. i poslovao je pozitivno. 

Nedjelja,
17. januar 2021.
VIŠE