33. sjednica Vlade Federacije BiH (nastavak)

Sarajevo, 16.11.2007.
FENA

SARAJEVO, 16. novembra (FENA)

- Federalni budžet za 2008. godinu Vlada FBiH je planirala od 1.746.697.278 KM, što je u odnosu na ovu godinu povećanje za 160,4 miliona ili za 10,1 posto, a u odnosu na 2006. za 607,1 milion ili za 53,3 posto.

To je izjavio dopremijer FBiH i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda na današnjoj pres-konferenciji nakon sjednice Vlade na kojoj je utvrđen Nacrt budžeta FBiH za 2008.

Planirani budžetski prihodi za iduću godinu ravni su predviđenim rashodima, dodao je on.

Porezni prihodi se očekuju od 1.266.600.000, a neporezni od 264,5 miliona KM.

Za kreiranje takvog gabarita Vlada FBiH je računala i s neraspoređenim viškom prihoda od 150,7 miliona i iskazanim deficitom od 53,1 milion KM. Izvori finansiranja deficita su kredit Svjetske banke i prihod od sukcesije s ESKROW računa, kazao je ministar Bevanda.

U ukupnoj planiranoj potrošnji, socijalni sektor učestvuje sa 40,5 posto, odnosno sa 707 miliona KM, što je u odnosu na prednacrt budžeta planirano povećanje od sedam posto. U tom segmentu su davanja za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i izbjeglice.

Sektor općih i javnih službi u planiranom budžetu učestvuje s 30, 4 posto (531,1 milion KM). U ukupnoj potrošnji ovog sektora Federalno ministarstvo finansija učestvuje sa 61,9 posto (328,9 miliona KM).

U sektoru ekonomskih aktivnosti, učestvuje s 15,6 posto, odnosno s 271,2 miliona, što je smanjenje za 6,3 posto u odnosu na prednacrt budžeta", riječi su ministra Bevande.

U sektoru Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva planirano je smanjenje od 13,6 posto.

U sektoru obrazovanja predloženo je da se osam miliona KM planira za kupovinu prvi put besplatnih udžbenika za osnovce.

U sektoru zdravstva, predviđena su značajnija investiranja pa i novac za bolji status bolnica te grant za učešće Federacije u finansiranju nabavke mamografa za rano otkrivanje raka dojke.

U sektoru javnog reda i sigurnosti predviđeno je 128 miliona KM ili 4,9 posto više nego u prednacrtu, a u tom okviru za Federalnu upravu CŽ 17,9 miliona te za Federalnu upravu policije 28 miliona KM.

U sektoru Ministarstva kulture i sporta predviđena potrošnja je za 5,5 miliona KM manja nego u prednacrtu budžeta. Ukupno je za ovaj nivo planirano 19,1 milion KM.

Predviđeni i ostali izdaci, među njima za brutoplaće i naknade troškova svih uposlenih poslanika u Parlamentu te za doprinose poslodavcima od 152 miliona, što je za 6,4 posto više u odnosu na planove u prednacrtu budžeta.

Za materijal i usluge u federalnom budžetu je predviđeno 2,2 miliona KM, tekući grantovi su planirani od 962 miliona, više za 6,4 posto, dok su kapitalni grantovi planirani od 63,8 miliona, a kapitalni izdaci 315 miliona KM.Sve zajedno to je u odnosu na pr ednacrt manje za 21,3 miliona KM.

Za tekuće budžetske rezerve je predviđeno 23,8 miliona KM i manje je za dva miliona nego u prednacrtu budžeta.

Nakon upućivanja ovakvog plana budžeta u parlamentarnu proceduru, Vlada planira da prijedlog konačnog teksta budžeta predloži Parlamentu u decembru.
***
SARAJEVO, 16. novembra (FENA)
- Nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica u Federaciji Bosne i Hercegovine - ulja, šećera, brašnja i mlijeka, Federalna vlada će aktivirati za maloprodaju određene količine iz robnih rezervi, prije svega jestivog ulja.

Ulje iz rezervi bit će pušteno u prodaju iduće sedmice, ustvrdio je federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda na pres-konferenciji nakon današnje sjednice Vlade u Sarajevu, a prema izjavi ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića, cijene tog ulja bit će niže od sadašnjih. Međutim, koliko će one tačno iznositi, niko iz Federalne vlade danas nije saopćio.

O tome će se znati više nakon koordinacije s Direkcijom robnih rezervi od koje se povratna informacija o određenim detaljima očekuje u ponedjeljak.

Uglavnom, nestašice ulja neće biti jer će se po potrebi nabavljati dodatne količine u robne rezerve po povoljnijim cijenama na svjetskom tržištu, ustvrdili su predstavnici Vlade.

Šef Inspekcijske uprave Ibrahim Tirak saopćio je da jučerašnji nadzor u Sarajevu, Tuzli, Bihaću i Zenici pokazuje evidentna poskupljenja.

Cijene ulja u uvozu, prije carinjenja i svih troškova, kreću se od 2,05 do 2,20 KM. Kad dođete do iznosa od 2,80 KM do tri KM, to je cijena koja odražava stanje cijena ulja na tržištu.

Provjeravali smo i marže. One iznose do četiri posto na ulje, šećer, brašno i mlijeko, pa nema manipulativnog elementa, u smislu velikih zarada trgovaca.

Od sve nabrojane robe, cijene rastu iz tačno određenih razloga. Uzrokuju ih cijene energenata, nestašica na tržištu zbog slabog roda ove godine, a ima i nešto manipulativnih radnji velikih proizvođača ulja. Čak se ugovorene količine ne isporučuju, ne zbog nestašice, nego iz određenih razloga, vjerovatno formiranja nekih drugih cijena, kazao je na pres-konferenciji šef Inspekcijske uprave u Federaciji Ibrahim Tirak.

Nema nikakve potrebe da građani kupuju velike količine robe jer nestašica neće biti. Ulja, brašna, šećera i mlijeka će biti, pitanje je samo šta će se dešavati na tržištu.

U medijima izjave o tome daju ljudi koji nemaju veze sa stanjem na tržištu i kretanjem robe, stvarajući famu i ružan ambijent u Federaciji, ustvrdio je dalje Tirak.

Ministar Perica Jelečević prenio je novinarima zaključke s predloženim mjerama koje je na današnjoj sjednici donijela Federalna vlada nakon rasta cijena osnovnih životnih namirnica i uzmenirenja koje su poskupljenja izazvala među građanima Federacije,zaključio je Jelečević.

Bit će razmotrena i primjena federalnog Zakona o kontroli cijena s ciljem da se suzbiju moguće manipulacije i stvaranje vještačkih nestašica.

Jelečević aktuelno stanje dovodi u vezu i s trenutnom političkom klimom u zemlji u kojoj se stvara psihoza kod građana i na tržištu općenito.

Vlada je danas zaključila da resorna ministarstva, zajedno s kantonalnim ministrima proanalizira stanje jer je, naglasili su i ministar Jelečević i federalni premijer Nedžad Branković, socijalna politika u Federaciji u većoj mjeri u nadležnosti kantona. Kantonalni nivo je također odgovoran i mora biti uključen u ovu problematiku, kazali su.

Nakon toga će biti sačinjen zajednički prijedlog za reakciju Federacije i kantonalnih vlada.

Uprava za inspekcijske poslove će se aktivnije uključiti na terenu, jedan je od današnjih Vladinih zaključaka.

Za iduću sedmicu će biti pripremljen i zajednički sastanak federalnog i kantonalnih premijera da bi dogovorili zajedničke aktivnosti, svako iz svoje nadležnosti, saopćeno je na pres-konferenciji.

Nedjelja,
17. januar 2021.
VIŠE