32. sjednica Vlade Federacije BiH

Sarajevo, 09.11.2007.
FENA

SARAJEVO, 9. novembra (FENA)
Obaveze za naknade prema nezaposlenim borcima su podijeljene između Vlade Federacije BiH i kantonalnih vlada, a razlog zašto borci u pojedinim kantonima nisu dobili te naknade jeste što kantonalni zavodi za zapošljavanje nemaju novca ili kantoni nisu rebalansom budžeta osigurali taj novac, izjavio je danas u Sarajevu premijer Federacije BiH Nedžad Branković na aktualnom satu s novinarima.

Branković je kazao da je na posljednjem sastanku s kantonal nim premijerima bilo dogovoreno da ministri za rad i socijalnu zaštitu te za boračka pitanja naprave analizu po svakom kantonu pojedinačno o tome koliko imaju novca, koliko imaju obaveza do kraja godine te da se, kada se svi ti podaci saberu, vidi na koji način osigurati ta prava borcima do kraja godine.

- Nažalost, ministri 10 kantona nisu dostavili sve podatke federalnom ministru. Ove sedmice smo trebali imati ponovo sastanak s premijerima svih kantona, ali s obzirom na to da kantonalna ministarstva nisu dostavila podatke, iz tehničkih razloga nismo mogli organizirati taj sastanak, kazao je federalni premijer.

Branković je naveo da je zatražio od federalnog ministra rada i socijalne politike Perice Jelečevića da intenzivira komunikaciju i hitno zatraži od kantonalnih ministarstava te podatke kako bi se sljedeće sedmice mogao održati taj sastanak i našlo rješenje.

Podsjetio je da je Vlada FBiH ostavila mogućnosti kantonima i kantonalnim zavodima da pozajmicom riješe ovaj problem, ali svi ti iznosi nisu iskorišteni.

Upitan šta Vlada FBiH može učiniti u vezi s poskupljenjem mliječnih proizvoda i niza drugih artikala, Branković je kazao da je Vlada već intervenirala kada je došlo do poskupljenja proizvoda mlinko-pekarske industrije, kada je žito iz federalnih rezervi stavila u funkciju stabiliziranja cijena.

- Međutim, moramo biti svjesni da te cijene ne ovise samo od toga da li Vlada ima instrumente da ih zadrži i stabilizira, nego od ukupnog kretanja cijena u regionu, jer mi, nažalost, još  većinu potreba uvozimo, kazao je premijer Branković.
***
SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Vlada Federacije BiH je za sedam mjeseci mandata imala veliki broj sastanaka s menadžmentom i sindikatima tvornice "Krivaja" iz Zavidovića, ali za to vrijeme nije se moglo popraviti sve ono što je akumulirano od problema u prote klih 10 godina, izjavio je danas premijer Federacije BiH Nedžad Branković na aktualnom satu s novinarima.
***
 
SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Vlada Federacije BiH razmatrala je danas u Sarajevu nacrt proračuna Federacije BiH za 2008. godinu i zakon o njegovom izvršenju.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će poštujući program rada Vlade krajem ovog mjeseca prijedlog proračuna za narednu godinu, nakon usvajanja na Vladi, biti upućen Parlamentu FBiH.

Bevanda je kazao da je na današnjoj sjednici bilo mnogo primjedbi i različitih mišljenja "u borbi za svoje resore".

- Ono što je najvažnije, proračun je utvrđen u ukupnoj razini od 1.693.635.568 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 6,8 posto, rekao je on.

Bevanda je naveo da danas nije usaglašena unutarnja struktura proračuna. Svi ministri su dali primjedbe, a do kraja dana trebaju dati te primjedbe Ministarstvu finansija FBiH u pismenoj formi. 

Ministar finansija je najavio da će se nakon toga o unutarnjoj strukturi proračuna rasprava nastaviti na narednoj sjednici Vlade FBiH u utorak ili srijedu.

- Normalno je da se ministri osjećaju odgovorni za posao koji rade, da moraju udovoljiti svojim korisnicima, ali ne može puno toga u malo stati, poručio je Bevanda.

Također je naveo da je Vlada Federacije BiH usvojila danas i Dokument okvirnog proračuna (DOP) za period 2008.-2010. godine.

Bevanda je pojasnio da DOP ne prati proračun već s e radi na bazi usvojenog rebalansa za ovu godinu.

DOP je baziran na osnovnim postulatima, na osnovu postojećih mehanizama i u skladu je s programom Vlade za naredni mandatni period.


***

SARAJEVO, 9. novembra (FENA) - Ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Muhidin Alić osudio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu, nakon sjednice Vlade FBiH, uime svog ministarstva i cijele Vlade FBiH fizički napad pripadnika federalne policije Joze Anđića na novinara Federalne TV Sanjina Bećiragića na posljednjoj skupštini dioničara Elektroprivrede BiH.

On je izjavio da je Komisija za propise i standarde završila istragu i utvrdila teže povrede disciplinske odgovornosti, dok je Disciplinska komisija pokrenula postupak, a direktor policije donio rješenje o suspenziji Anđića.

Pritom MUP Kantona Sarajevo vodi istragu za utvrđivanje krivične odgovornosti, o čijim rezultatima će izvijestiti nadležno tužilaštvo.

Alić je naveo i da je Vlada na današnjoj sjednici također donijela zaključak kojim prihvata sve garancije i jamstva prema pravilima Haškog tribunala u slučaju privremenog puštanja na slobodu generala Rasima Delića.
- Ovu vladu su zatekli radnici na magistralnom putu, ali nakon razgovora u Vladi FBiH radnici su vraćeni na posao. Sve obaveze koje je Vlada preuzela na sebe mi smo realizirali, kazao je Branković.

Zbog poznatih problema kada je Vladi FBiH bilo uzurpirano upravljanje kapitalom, "Krivaja"  posljednjih dana nije imala snabdijevanje strujom.

Međutim, Branković je saopćio da je danas dobio informaciju da je struja puštena u pogon "Krivaje", da su radnici na radnim mjestima, a proces privatizacije se nastavlja.

- A o onim drugim aspeketima, to je stvar analize institucija koje će napraviti izvještaj i utvrditi odgovornost i osoba i institucija koji su upravljali "Krivajom" zadnjih 10 godina, a  ja mogu govoriti samo o ovih sedam mjeseci, poručio je Branković.

Utorak,
26. januar 2021.
VIŠE