31. sjednica Vlade Federacije BiH

Mostar, 31.10.2007.
FENA


MOSTAR, 31. listopada (FENA) - Komentirajući zahtjev Nezavisnoga sindikata zaposlenika Aluminija da Vlada Federacije BiH u što kraćem roku okonča proces privatizacije tog poduzeća, federalni premijer Nedžad Branković danas je u Mostaru kazao kako ne treba biti nestrpljiv.

"Radi se o veoma složenom poslu i Vlada FBiH ne možemo se brzo izjasniti, jer jedan dio elemenata obvezujućih ponuda odnosi se na određene obveze Vlade. Menadžmentu Aluminija jednostavno je bilo iskazati svoj stavu u vezi potencijalnih kupaca, međutim Vlada to ne može uradit", kazao je Branković na aktualnom satu.

Dodao je kako je Federalna vlada od potencijalnih kupaca zatražila dodatna pojašnjenja u vezi s njihovim zahtjevima za cijenu električne energije i pitanje ekoloških projekata, te će se, nakon što dobije odgovore, Vlada izjasniti o dovršetku procesa privatizacije 88 posto kapitala Aluminija d.d. Mostar.

Federalni premijer osvrnuo se i na privatizaciju Fabrike duhana Mostar (FDM), kojoj, po njegovim riječima, hitno treba strateški partner.

"Po nama bi to trebala biti Fabrika duhana Sarajevo (FDS). Pronašli smo rješenje kojim bi FDM postala tvrtka kćerka FDS-a, a to rješenje podrazumijeva izmjenu Zakona o privatizaciji, kojom bi se tvrtkama u kojima država ima vlasništvo ispod 50 posto omogući privatizacija drugih tvrtki s državnim vlasništvom", kazao je Branković.
 
***
MOSTAR, 31. listopada (FENA) - Na sjednici u Mostaru Vlada Federacije BiH danas je razmatrala i usvojila niz odluka iz oblasti prometa i komunikacija o kojima je na konferenciji za novinare govorio resorni ministar Nail Šečkanović.

Vlada je razmatrala prošlogodišnje poslovanje pet javnih poduzeća: Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, zatim Hrvatska pošta d.o.o Mostar, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Ceste d.d. Mostar, Sarajevoputevi d.d. Sarajevo i HT Mobilne d.o.o Mostar.

Pet spomenutih poduzeća poslovalo je pozitivno te su ukupno ostvarila neto dobit od oko 26 milijuna maraka, što je za oko 14 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

"Od ukupno jedanaest javnih poduzeća u Federaciji BiH njih devet je u 2006. godini poslovalo s dobitkom. Samo su Željeznice Federacije BiH i BH Airlines zabilježile gubitak", kazao je Šečkanović.

Danas je razmatrana i informacija Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o inicijativi za izgradnju rafinerije biodizela u Zenici, a zainteresiranost za ovaj projekt pokazale su neke tvrtke iz Malezije.

"Kapacitet ove rafinerije bio bi 40,000 tona biodizela i ta bi investicija iznosila oko 70 milijuna maraka. S obzirom da Željeznice FBiH imaju odgovarajući prostor na području Zenice i da imaju odgovarajuću infrastrukturu, zaključili smo kako je najbolje da Željeznice uđu u posao s malezijskim investitorima", istaknuo je Šečkanović.

Dodao je kako će Vlada Federacije BiH osnovati radnu skupinu koja će provoditi sve daljnje aktivnosti vezane za ovaj projekt.

Vlada FBiH na današnjoj je sjednici odobrila 230,000 maraka mostarskoj i tuzlanskoj zračnoj luci za nabavku DCS sustava. Radi se o sustavu automatske obrade podataka koji je od 1. siječnja 2008. godine neophodan za obavljanje aerodromskih djelatnosi.

Vlada je odobrila izdvajanje sredstava za zadnji kvartal tekuće godine u visini 750,000 marka. Radi se o sredstvima namijenjenim političkim strankama, koja će biti podijeljena u skladu s brojem zastupnika pojedinih stranaka Parlamentu Federacije BiH.

Također, odobreno je 313,000 maraka za obnovu zgrade Gimnazije Mostar. Sredstva su namijenjena su sufinanciranju obnove Gimnazije, na osnovu ugovora koji je o kreditu Vlada zaključila s Razvojnom bankom Vijeća Europe i prema kojem Vlada u ove svrhe treba osigurati sedam posto od ukupnog iznosa.
***

MOSTAR, 31. listopada (FENA) - Vlada Federacije BiH na sjednici u Mostaru razmatrala je prijedlog mjera za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva u razdoblju od 2007. do 2010. godine.

Po riječima federalnog ministra razvoja, obrta i poduzetništva Velimira Kunića osnova bh. gospodarstva trebaju biti mala i srednja poduzeća što sada nije slučaj.

Trenutno u Federaciji BiH na 10,000 stanovnika dolazi 311 gospodarskih subjekata, dok ta brojka u Europskoj uniji iznosi 500.

"Sljedeće godine idemo sa dva prioritetna projekta. To je izgradnja poduzetničkih zona i projekt razvoja obrta s naglaskom na stare i tradicionalne zanate. Cilj nam je da za nekih četiri-pet godina malo poduzetništvo čini dvije trećine ukupne gospodarske aktivnosti u Federaciji BiH", kazao je ministar Kunić.

Po njegovim riječima da bi se postigli ti ciljevi, pored izgradnje poduzetničkih zona, potrebno je provesti još neke mjera kao što su: osnivanje agencije za razvoj malog poduzetništva, zatim osnivanje razvojne banke ili fonda za razvoj malog poduzetništva, izgradnja informatičkog sustava za malo gospodarstvo, osnivanje garancijskog fona te osigurati poticajna sredstva.

"Siguran sam da Federacija BiH ima potencijal, ima stručne kadrove, a da poduzetnici imaju kvalitetne ideje. Međutim, treba im se pružiti potpora koja do sada nije bila adekvatna", zaključio je Kunić. 

Subota,
23. januar 2021.
VIŠE