27. sjednica Vlade Federacije BiH

Mostar, 04.10.2007.
ONASA
MOSTAR, 4. OKTOBRA (ONASA)

Vlada Federacije BiH (FBiH) na današnjoj sjednici u Mostaru prihvatila je Informaciju o GEF projektu (uključujući finansijske i provedbene aranžmane), koji se odnosi na upravljanje slivom Neretve i Trebišnjice, te zadužila Federalno ministrstvo finansija da, pri pripremi budžeta za 2008. godinu, osigura sredstva za sufinansiranje ovog projekta.

Nadležna federalna ministarstva će, posredstvom Tima za provedbu Projekta, osigurati konačne saglasnosti općina Konjic i Ljubuški, te korisnika (industrije) iz Konjica za izvođenje Projekta, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ovo uključuje i osiguranje vlastitog finansijskog sudjelovanja općina i industrije.

Također, ministarstva će, u skladu s preuzetim obvezama u pripremi Projekta, sudjelovati u konačnom usaglašavanju Memoranduma o razumijevanju s Republikom Hrvatskom (RH) i u pregovorima sa Svjetskom bankom (WB), s ciljem otpočinjanja provedbe Projekta.

U ovaj projekt će biti uključeno Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, te Federalno ministarstvo okoliša i turizma, svako u okviru svojih nadležnosti.
Inače, ukupna vrijednost GEF projekta je 17.251.120 USD, u koje je uključeno i 2.641.319 USD koje je osigurala FBiH.

Ako se ovome doda i 3.614.843 USD (od ukupno 8.000.000 USD) grant sredstava koje se odnose na Federaciju, ona će realizirati ukupno 6.256.162 USD.

Vlastito finansiranje Federacija bi osigurala kroz budžete za 2008., 2009. i 2010. godinu.
Općine Konjic i Ljubuški bi Projekat trebale sufinansirati sa 850.000, odnosno 400.000 USD, navodi se u saopćenju.

* * *
MOSTAR, 4. OKTOBRA (ONASA)

Vlada Federacije BiH (FBiH) usvojila je na današnjoj sjednici u Mostaru Informaciju o trenutnom stanju Projekta izrade orto-foto plana FBiH, koju je dostavilo Federalno ministarstvo prostornog uređenja.
Federalna vlada dala je pomenutom ministarstvu saglasnost za nastavak realiziranja Ugovora za izradu digitalnog orto-foto plana FBiH s kompanijom Angermeier Ingenieure GmbH iz Giebelstadta (SR Njemačka), saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.
Srijeda,
20. januar 2021.
VIŠE