26. sjednica Vlade Federacije BiH

Sarajevo, 27.09.2007.
FENA

SARAJEVO, 27. septembra (FENA)
Federalni premijer Nedžad Branković potvrdio je danas da se Akcija kontrole rada nacrno nastavlja do kraja ove godine o čemu je danas odlučila Vlada nakon što se upoznata s dobrim rezultatima ove akcije provedene tokom sedmog mjeseca.

Tada je, prema danas razmatranoj informaciji, 155 inspektora obavilo 12.358 kontrola. Pri tome je od 65.381 uposlenog njih 2.907 zatečeno u radu nacrno.

Izdata su 3.233 prekršajna naloga s ukupnom financijskom realizacijom od 1.902.531 konvertibilne marke.

Branković tokom susreta sa novinarima nije mogao komentirati potpisivanje ugovora o prodaji viška električne energije kojom će Elektroprivreda BiH raspolagati u 2008. godini.

-Nemam komentar na jučerašnje potpisivanje ugovora o prodaji viška električne energije jer očekujem analizu Ministartsva energije i Regulatorne komisije za električnu energiju s obzirom da postoji određena neuslaglađenost u informacijama da li u našem energetskom bilansu ima dovoljno struje i da li su se stekli uslovi za prodaju, pa stoga čekam mišljenje oficijelnih institicija, kazao je Branković.

Branković je kazao da je Vlada danas utvrdila koeficijent za usklađivanje mjesečnih novčanih primanja korisnika boračko-invalidske zaštite za septembar ove godine, koji iznosi jedan.

Vlada je donijela i Odluku o usvajanju Programa utroška novca naplaćenog izdvajanjem GSM licence za 2007. godinu za Federciju BiH, a ukupno 25.600.000 KM bit će usmjereno na projekte cestovne infrastrukture.

Riječ je o projektima magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta čije će finansiranje ići preko JP Direkcije cesta FBiH.

Kada su magistralni pravci u pitanju, riječ je o deset projekata, među kojima su finansijski najveći izgradnja južne obilaznice Mostar (2.800.000 KM), te sanacija i rekonstrukcija ceste Blažuj - Kaonik (2.000.000) KM.

Novcem od GSM licence finansirat će se i projekti koje su kandidirali kantoni, a za čije je raliziranje suglasnost dalo Federalno ministarstvo prometa i komunukacija.

SARAJEVO, 27. septembra (FENA)
***
Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici razmatrala je projekt Jedan zakon-jedan fon u cilju realizacije jednog od njenih ključnih programskih zadataka.

Kako su u Federaciji na snazi tri zakona koji regulišu prava polupulacija proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata nametnula se potreba izrade jedinstvenog zakona kojim će biti uređen obim prava, uslovi, način i postupak za njihovo ostvarivanje.


Nikome po ovom zakonu neće biti niža prava od dostignutog nivoa i obima, izjavio je na konferenciji za novinare federalni ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zahid Crnkić.

Ovim zakonom i fondom, kako je dodao, nastoje se stvoriti pravni okvir koji će omogućiti lakše upravljanje ovom oblasti, te osigurati pravednija distribucija prava koja proističu iz odbrambeno-oslobodličakog rata.

Smatram da ćemo ovim rješenjem maksimalno racionalizirati i bolje upravljati pravima i obavezama pripadnika boračke populacije, istakao je Crnkić.

Projektom se namjeravaju preciznije definisati neka prava, te nivelisati osnovica za obračun nivoa primanja. Rasprava je danas vođena o tome da li je prosječna plata dobar osnov za izračunavanje tih primanja ili je to najniža plata, za koju su eksperti, prema Crkićevim riječima, kazali da je stabilnija. O tome će još biti govora na sjednici Vlade, a ministar Crnkić kaže da će u prilog tome ponuditi konkretne analize i obračune.


Radi se o velikoj reformi i učinićemo sve da se provede do nove budžetske godine s krajnjim ciljem da se u ovoj oblasti napravi više reda, naglasio je Crnkić.

SARAJEVO, 27. septembra (FENA)
***
Vlada Federacije BiH danas je u Sarajevu utvrdila Prijedlog zakona o poljoprivredi i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Ovim zakonom se određuje i uređuje poljoprivreda, sve što je funkcionalno i institucionalno potrebno u toj oblasti, ciljevi i mjere poljoprivredne politike koje dosad nisu bile određene u jednom dokumentu.

U Federaciji BiH poljoprivreda je regulirana velikim brojem propisa, ali nedostaje krovni, sistemski propis koji će odrediti sve što treba za poljoprivredu u čemu je i najveći značaj njegovog donošenja.

Ovaj zakon, kako je na konferenciji za novinare kazao federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, uz druge mjere treba omogućiti bolje pozicioniranje poljoprivrede i onih koji se njome bave, povećanju obima proizvodnje, konkurentnosti i obradivih površina. On je najavio i veća izdvajanja za poljoprivredu.

Pored mjera poljoprivredne politike - mjere tržišne, strukturne, zemljišne i mjere novčanih podrški prvi put se reguliše pojam poljoprivrednog gazdinstva.

Važna novina je, dodao je Ljubić, osnivanje dva vijeća za istraživanje i stručnih savjetodavnih tijela Federalnog ministarstva poljoprivrede, odnosno Vlade FBiH. Cilj zakona je i da se omogući uspostava sistema praćenja i izvještavanja u poljoprivredi, što će biti osigurano osnivanjem poljoprivrednog informacijskog centra, poljoprivrednog knjigovodstva, zatim uspostava registara i evidencija potrebnih za provođenje mjera poljoprivredne politike.

Vlada je usvojila i Program iskorjenjivanja bruceloze ovaca i koza u FBiH.

Trogodišnji program, kazao je Ljubić, podrazumijeva da se sistemskim pristupom omogući u najvećoj mjeri iskorjenjivanje te bolesti, preuzimanje odgovornosti svih nadležnih institucija u tom smislu, a nužna je i koordinacija entitetskih institucija na ovom poslu.

Srijeda,
20. januar 2021.
VIŠE