1. hitna sjednica Vlade Federacije BiH

Sarajevo, 31.03.2015.
Saopćenje o radu


Potvrđeno imenovanje Vlade Federacije BiH

Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine potvrdio je danas imenovanje Vlade Federacije BiH u sastavu: premijer Fadil Novalić, zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Miličević, zamjenik premijera i ministar trgovine Aleksandar Remetić, ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara, ministar pravde Mato Jozić, ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović, ministrica kulture i sporta Zora Dujmović, ministar prostornog uređenja Josip Martić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić i ministrica okoliša i turizma Snježana Soldat.

Nakon imenovanja, Vlada Federacije BiH je održala prvu hitnu sjednicu i utvrdila Prijedlog budžeta za 2015. godinu i uputila ga u Parlament po hitnom postupku.

Budžet za 2015. godinu iznosi 2.334.147.169 konvertibilnih maraka, što je za 141,4 miliona KM ili 5,7 posto manje u odnosu na Budžet za 2014. godinu. Inače riječ je o Budžetu koji je pripremila prethodna vlada.

Danas su, također, utvrđeni i u hitnu parlamentarnu proceduru upućeni Prijedlog zakona o izvršavanju Budžeta FBiH za 2015. godinu i prijedlozi odluka o finansijskim planovima vanbudžetskih fondova za 2015. godinu: Federalnog zavoda PIO/MIO, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, Federalnog fonda solidarnosti, Stručne službe Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH i Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Federalni premijer Fadil Novalić je u Parlamentu FBiH podnio ekspoze u kojem su naglašene glavne smjernice djelovanja Vlade FBiH.

Cjelovit ekspoze možete vidjeti ovdje.

 

Četvrtak,
28. januar 2021.
VIŠE