23. sjednica Vlade Federacije BiH

Mostar, 06.09.2007.
FENA

MOSTAR, 6. rujna (FENA)
Federalna Vlada na svojoj je današnjoj sjednici u Mostaru razmatrala izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih sedam mjeseci tekuće godine. Ukupno ostvareni prihodi u spomenutom razdoblju iznose 758 milijuna maraka, što je za 172 milijuna maraka više nego u istom razdoblju prošle godine.

Na konferenciji za novinare održanoj po završetku sjednice, federalni ministra financija Vjekoslav Bevanda istaknuo je da su sva proračunska probijanja pokrivena zahvaljujući rastu prihoda od neizravnih poreza.

Komentirajući medijske napise o 44 milijuna eura akumulirane dobiti BH Telecoma, Bevanda je kazao kako je Vlada Federacije BiH od ranije znala za ta sredstava te kako se tu ne radi ni o kakvom spektakularnom otkriću skrivenog novca.

Dodao je kako će spomenuti iznos rebalansom Proračuna biti usmjeren na razvoj cestovne infrastrukture, ali ne u izgradnju koridora 5-C.
***

MOSTAR, 6. rujna (FENA)

Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević govorio je o nizu odluka iz socijalne domene koje je Vlada Federacije BiH danas usvojila.

Nije prihvaćen zahtjev Saveza samostalnih sindikata BiH za povećanje najniže bruto satnice, jer je na temelju rasta troškova života u prvih pet mjeseci ove godine zaključeno kako se nisu stekli uvjeti za to.

"Ministarstvo rada i socijalne politike je od Vlade dobilo zadatak, u kontekstu najnovijih poskupljenja pekarskih proizvoda, da prati, analizira i sačini izvješće za posljednjih šest mjeseci te da onda ide s prijedlogom na Vladu u smislu korigiranja najniže bruto satnice", kazao je ministar Jelečević.

Jelečević se osvrnuo i na Zakona o Institutu za medicinsko vještačenje, čije je tekst jučer usuglašen u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Po Jelečevićem riječima, Institut kao krovna institucija u Federaciji BiH u domeni civilnih i ratnih invalida, imat će veliku ulogu u uvođenju reda u ovim oblastima.

"Imamo velike probleme oko situiranja osoba koje polažu prava po zakonima o ratnim vojnim invalidima, civilnim žrtvama rata, te zakonu o socijalnom osiguranju. Proračun Federacije doveden je u tešku poziciju jer postoji enormna zloupotreba uvođenja u prava ovih kategorija", kazao je Jelečević.

Iako je teško procijeniti koliko osoba ostvaruje prava iz spomenutih domena na osnovu lažne medicinske dokumentacije, po Jelečevićevim riječima, ta bi se brojka mogla kretati čak do 30 posto.

"Naš je stav da se napravi red u toj oblasti, a to ćemo uraditi uz pomoć Instituta za medicinsko vještačenje. Institut je taj instrument koji će biti filter da prava iz domena socijalne zaštite ostvaraju oni koji to objektivno i zaslužuju, a ne oni koji friziraju medicinsku dokumentaciju", istaknuo je Jelečević.

Subota,
23. januar 2021.
VIŠE