19. sjednica Vlade Federacije BiH

Mostar, 27.07.2007.
FENA

FEDERACIJU BIH U ZADNJIH DESET DANA ZADESIO 271 POŽAR; NAJUGROŽENIJA HERCEGOVAČKO-NERETVANSKA ŽUPANIJA

- U zadnjih deset dana u Federaciji BiH registriran je 271 požar, a opožareno je nešto više od 2,800 hektara tla. Podaci su to koje je danas na sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru iznio tajnik Federalne uprave Civilne zaštite Stanko Slišković.

Slišković je istaknuo da u spomenutim požarima nije bilo ozlijeđenih osoba, a počinjena materijalna šteta naknadno će se utvrditi.

Od deset županija u Federaciji BiH najugroženija je Hercegovačko-neretvanska u kojoj su zabilježena 103 požara i gotovo 90 posto od ukupno opožarenog tla u Federaciji BiH, dok jedino u Posavskoj županiji u spomenutom razdoblju nije zabilježen niti jedan požar.

"Unatoč svim našim problemima, koristeći raspoložive snage: vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, vojsku i civile, te uz zračnu pomoć iz Republike Hrvatske, uspjeli smo sve ove požare lokalizirati. (...) Svi ovi požar posljedica su krajnje ljudske nepažnje i nedopustivog ponašanje u ovakvim izvanrednim vremenskim uvjetima", kazao je Slišković na konferenciji za novinare.

Slišković je još jednom ukazao na slabu materijalno-tehničku opremljenost vatrogasnih postrojbi i nedovoljno razvijen sustav protupožarne zaštite.

"Mi smo pripremili program razvoja sistema zaštite i spašavanja. Taj program još je prošle godine usvojila Vlada Federacije BiH, no na žalost program još nije došao na red u Parlamentu Federacije BiH", upozorio je tajnik Federalne uprave Civilne zaštite.

Po Sliškovićevim riječima, Civilna zaštita u Federaciji BiH godišnje raspolaže s oko 15 milijuna maraka, koje treba planski usmjeriti za borbu protiv prirodnih i drugih katastrofa.

Dodao je kako za BiH kupnja kanadera nije isplativa, ali bi se mogli kupiti protupožarni helikopteri ili adaptirati već postojeći helikopteri koji su u sastavu Oružanih snaga BiH. No, svi ti planovi za sada su na čekanju zbog sporosti federalnih institucija.

Četvrtak,
21. januar 2021.
VIŠE