42. hitna sjednica Vlade Federacije BiH

Sarajevo, 10.02.2014.
Saopćenje o radu

VLADA FBIH U STALNOM ZASJEDANJU: PONOVLJEN POZIV
NA SMIRIVANJE TENZIJA I OTPOČINJANJE DIJALOGA

Federalna vlada, koja je u stalnom zasjedanju, danas je još jednom potvrdila stav da niti jedna politička funkcija nije vrijedna gubitka ijednog života.

U cilju očuvanja ustavno-pravnog poretka FBiH i BiH, pozvani su svi politički subjekti na usvajanje izmjena propisa i donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora na kojima će građani izabrati vlast u demokratskoj proceduri.

Vlada je iskazala još jednom potpuno razumijevanje za iskazano nezadovoljstvo i opravdane zahtjeve obespravljenih radnika, ali oni koji su te proteste iskoristili za rušenje i paljenje institucija time neće riješiti nijedan njihov problem.

U saradnji sa Evropskom komisijom, Vlada će, u najkraćem roku, uputiti u Parlament FBiH set antikoruptivnih zakona, što je jedan od zahtjeva obespravljenih radnika, a što je, uz zdravstveno osiguranje i uvezivanje staža, jedan od tri ključna zahtjeva radnika.

Kako bi se odmah moglo pristupiti rješavanju ovih pitanja, Vlada FBiH još jednom poziva na smirivanje tenzija, prestanak nasilja i otpočinjanje dijaloga i rada institucija.

Vlada, kako je zaključeno, neće biti smetnja onima koji, u skladu s Ustavom i zakonima, legalno mogu preuzeti odgovornost za ispunjavanje istaknutih zahtjeva i upravljanje institucijama.

Svjesna svoje odgovornosti za funkionisanje sistema, kao i nadležnosti čije nizvršavanje bi moglo dovesti do potpune paralize svih tokova života, Vlada će sve svoje obaveze savjesno i blagovremeno izvršavati, kao i do sada.

Ponedjeljak,
18. januar 2021.
VIŠE