Aktuelno

FMRSP: Potpisan Sporazum o saradnji s Vijećem organizacija osoba sa invaliditetom
03 Dec 2021Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i predsjednik Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom Almir Šahmanija, danas su u prostorijama ministarstva u Sarajevu potpisali Sporazum o saradnji.

Sporazum je potpisan simbolično jedan dan prije Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obilježava 3. decembra. 

Cilj ovog sporazuma, pored potvrđivanja saradnje između Federalnog ministarstva i Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom, jeste unapređenje prava i položaja osoba sa invaliditetom i njihovih organizacija u FBiH, kako bi se u narednom periodu kreirala što bolja rješenja za osobe sa invaliditetom.

Ministar Drljača je kazao da se nada da će Sporazum biti kratkog vijeka, uzimajući u obzir da se u proceduri nalazi Zakon o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata.

- Usvajanjem ovih zakona konačno će se stvoriti zakonski osnov za veoma važno i složeno pitanje finansiranja osnovne djelatnosti reprezentativnih organizacija, dodjelu i pravdanje sredstava, a još bitnije, što će se utvrđivanjem reprezentativnih organizacija postići da imamo jasne partnere u kreiranju politika i rješenja oblasti invaliditeta - istakao je ministar Drljača. 

Inače, Vijeće organizacija osoba sa invaliditetom predstavlja ukupno devet različitih Saveza osoba sa invaliditetom, koji zbog svoje pedesetogodišnje tradicije bavljenjem ovim pitanjima predstavlja partnera Federalnog ministarstva.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ovom prilikom čestitaju Međunarodni dan osoba sa invaliditetom - 3. decembar, uz nadu da će u periodu do obilježavanja ovog dana naredne godine poteknuti aktivnosti koje će imati cilj osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti, kroz stvaranje boljeg i pravednijeg društva za sve osobe sa invaliditetom u Federaciji BiH, saopćeno je iz ovog ministarstva. 
 
Srijeda,
19. januar 2022.
;">
VIŠE