Aktuelno

U Federaciji BiH se obilježava Svjetski dan tla
03 Dec 2021Federalni zavod za agropedologiju i ove godine obilježava Svjetski dan tla (World Soil Day), ali zbog pandemije COVID-19 bez organizovanja skupova, saopćeno je iz ovog zavoda. 

Svjetski dan tla obilježava se 5. decembra od 2013. godine, kada je proglašen na Konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO UN) u Rimu. Cilj obilježavanja Svjetskog dana tla je podizanje svijesti o tlu i održivom gospodarenju tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije, te za održivost ekosistema i adaptaciju na klimatske promjene. 

Iz Federalnog zavoda ističu da je tlo osnovni i ograničeni resurs, ugrožen degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem, te da jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla moguće je zaustaviti negativne trendove kako bi se osigurala produktivnost tla u skladu s rastućim potrebama stanovništva. 

Svake godine, Svjetski dan tla se posvećuje drugoj temi kojom se ukazuje na utjecaj tla na naše živote, a ovogodišnji slogan je „Zaustavimo salinizaciju tla, povećajmo produktivnost tla (”Halt soil salinization, boost soil productivity“). 

Na ovaj način, naglašavaju iz Zavoda, želi se podići svijest o važnosti održavanja zdravih ekosistema i rješavanje rastućih izazova u upravljanju tlom, borbi protiv zaslanjivanja tla, povećanju svijesti o tlu i poticanju društava na poboljšanju zdravlja tla.

Obilježavanjem Svjetskog dana tla želi se skrenuti pažnja na tlo, potičući vlade, organizacije, zajednice i pojedince širom svijeta da se aktivno uključe u borbu protiv gubitka tla salinizacijom i sodifikacijom tla kao jednim od glavnih procesa degradacije tla koji ugrožavaju ekosistem, koji su  prepoznati kao jedan od najvažnijih problema na globalnom nivou za poljoprivrednu proizvodnju, sigurnost hrane i održivost u sušnim regijama, saopćeno je iz Federalnog zavoda za agropedologiju. 
 
Srijeda,
19. januar 2022.
;">
VIŠE