Aktuelno

FMON: Nagrade za nauku bit će uručene na Svečanoj sjednici Savjeta za nauku
03 Dec 2021

Na Svečanoj sjednici Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti javnosti bit će predstavljena četiri laureata federalnih nagrada za nauku u 2021. godini, koje se dodjeljuju kao najviše priznanje za izuzetno značajna naučna dostignuća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Savjeta za nauku, akademik prof.dr. Rešid Hafizović će proglasiti dobitnike federalnih nagrada za nauku u četiri kategorije, i to Nagrade za životno djelo, Godišnje nagrade za nauku, Godišnje nagrada za mlade istraživače i Godišnje nagrade za popularizaciju i promociju nauke.

Uz novčane nagrade dobitnicima će biti uručene i povelje, a što je utvrđeno i Odlukom o dodjeli federalnih nagrada za nauku koju je, na prijedlog Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti, donijela Vlada Federacije BiH 29.11.2021. godine.

- Ove godine ćemo prvi put u Federaciji BiH dodijeliti nagrade za nauku, i to za izuzetno značajna dostignuća u naučno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači - kandidati za nagradu - istaknuo je pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković.

Prijedloge za dodjelu nagrada Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke/znanosti mogli su, putem nadležnih kantonalnih ministarstava, podnijeti akademije nauka i umjetnosti, univerziteti i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživački i istraživačko-razvojni instituti, tehnološki parkovi i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

- Evidentno je da naučnici i istraživači sa ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu. Stoga nas raduje da sada imamo uređene procedure na osnovu kojih ćemo dodijeliti nagrade za naučne rezultate u FBiH. Dodjela ovih nagrada predstavlja i značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao naučno i tehnološki osvještene države na međunarodnom planu - kazao je Branković, te napomenuo kako će se ove nagrade dodjeljivati svake godine. 

Inicijativu za obilježavanje Dana nauke/znanosti u FBiH pokrenulo je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti, a prihvatila Vlada FBiH, te se Dan nauke/znanosti u FBiH od 2019. godine obilježava 12. decembra/prosinca s ciljem populariziranja nauke i naučno-istraživačkog rada, a posebno među učenicima i studentima. 

Svečana sjednica Savjeta za nauku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti bit će održana u utorak (07.12.2021. godine) u 12 sati u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.
 
Srijeda,
19. januar 2022.
;">
VIŠE