Aktuelno

Bera: Novi soj koronavirusa još nije detektovan, ali se može očekivati
02 Dec 2021Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera na današnjoj konferenciji za medije izjavila je da u Federaciji BiH dosad nije detektovan omikron soj koronavirusa, ali da se uskoro može očekivati da bude i kod nas detektovan. 

U posljednjih 15 dana, prema njenim riječima, sekvencionirano je 150 uzoraka, da su svi ti uzorci delta soj, te da ovaj novi soj još nije detektovan.

Dodala je da su osim slabog vakcinisanja, prisutni propusti u kontinuiranom i dosljednom pridržavanju mjera za prevenciju i kontrolu infekcije. 

- Naglašavam da sada idu praznici koji su velika prijetnja. Procjenjuje se da će biti velika prijetnja za opću populaciji - kazala je Bera.

Iznoseći najnovije informacije o epidemiološkoj situaciji u FBiH kazala je da je u zadnjih 15 dana incidenca 143 slučaja na sto hiljada stanovnika, s tim što je u pet kantona visok nivo prijenosa, a to su Sarajevski, Tuzlanski, Hercegovačko-neretvanski, Posavski i Zapadno-hercegovački kanton. 

Prema njenim riječima ono što je konstanta u zadnje vrijeme, to je broj hospitaliziranih i kreće se uvijek oko 500 osoba. Trenutno su 543 osobe oboljele od Covid - 19 na bolničkom liječenju, od kojih je 8,7 posto ili 47 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji.

 - Prema dostavljenim podacima, od 463 hospitalizirane osobe s podatkom o vakcinisanomn statusu, njih je 86,4 nevakcinisano ili nepotpuno vakcinisano. Ovaj podatak govori o značaju vakcinisanja na koji stalno ukazujemo, a posebno sada u svjetlu otkrivanja nove varijante Covid-19 virusa, omikrona, koji izaziva zabrinutost - navela je Bera.

Dodala je da zabrinjava visok broj umrlih osoba, a u protekloj sedmici prijavljena su 123 smrtna slučaja.

- I pored toga što postoje dovoljne količine i različite vakcine, te je omogućeno vakcinisanje i izbor vakcinisanja stanovništvu, u zadnjih 15 dana je samo za 1,3 obuhvat vakcinisanjem povećan, tako da je prvom dozom cijepljeno 28,8 posto našeg stanovništva, a drugom 25,12 posto stanovništva - dodala je Bera.

Osim slabog procenta vakcinisanih, Bera je naglasila i propuste u kontinuiranom pridržavanju mjera, te upozorila da to može biti velika prijetnja u narednom periodu kada dolaze praznici. 

Pomoćnica Bera je dodala da je na današnjoj sjednici odlučeno da se promijeni VTP pravilo, tj. da se prepusti kantonima da odluče treba li uvoditi ovu odluku ili ne, te da će se, ukoliko bude potrebno, uključiti i federalni nivo. 
 
Srijeda,
19. januar 2022.
;">
VIŠE