Aktuelno

Postignut dogovor o 10 od ukupno 13 rudarskih zahtjeva
29 Nov 2021Na prvom sastanku pregovaračkog tima Vlade Federacije BiH i Sindikata radnika rudnika u FBiH koji je održan u Sarajevu, postignut je dogovor o 10 od ukupno 13 rudarskih zahtjeva.
 
Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić rekao je da će se pregovori nastaviti već ujutru u osam sati prije sjednice Parlamenta.
 
- Bilo je puno stvari koje nisu bile usaglašene i s jedne i s druge strane. Sutra rano ujutru nastavljamo pregovore i nadam se da ćemo usaglasti i ostale tačke - kazao je ministar Džindić.
 
Predsjednik Sindikata rudnika radnika u FBiH Sinan Husić očekuje da bude postignut dogovor i o preostalim zahtjevima, kako bi rudnici iz koncerna Elektroprivrede BiH ponovo pokrenuli proizvodnju.
 
- Ono što je usaglašeno i oko čega nema više pregovora je povećanje cijena uglja, sredstva se planiraju na uplaćenje troškova na platu. Nećemo više plate bez poreza i doprinosa. Dio sredstava ide na zaostala dugovanja - kazao je Husić. 
 
Direktor EP BiH Admir Andelija je dodao da je bitno da se što prije usaglase sve tačke sporazuma kako bi bila nastaviljena proizvodnja u rudnicima.
 
- Ostale su tri tačke koje ćemo razmotriti i jedna i druga strana i sutra ujutro se ponovo sastajemo i ukoliko budemo imali saglasnost da potpišemo sporazum. Vrlo bitno je da što prije usaglasimo kako bi proizvodnja u rudnicima započela sutra - kazao je Andelija.
 
Srijeda,
19. januar 2022.
;">
VIŠE