Aktuelno

Premijer Novalić posjetio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH
21 Oct 2021

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić danas je u Mostaru posjetio Zavod za javno zdravstvo FBiH i tom prilikom s vršiteljem dužnosti direktora Sinišom Skočibušićem obišao prostorije ovog zavoda.

U Zavodu se nalazi centralna distribucijska jedinica za vakcine u Federaciji BiH, te sistem za čuvanje vakcicna uključujući i hladni lanac, kao i laboratorij za ispitivanje hrane, vode, zraka, predmeta opće upotrebe i ionizirajućeg zračenja.

Premijer Novalić je kazao da se tokom današnje posjete Zavodu uvjerio da je sve urađeno prema najvišim standardima. 

- Zavod za javno zdravstvo FBiH ima visoko iskustvo kada je u pitanju rukovanje sa specifičnim materijalima, osjetljivim robama, ali i svu neophodnu opremu za to. Uvjerili smo se da je vakcinalni materijal stručno smješten, nadziran i da su osigurani mehanizmi u slučaju nestanka struje, pada i rasta temperature - kazao je premijer Novalić.

Vršitelj dužnosti direktora Siniša Skočibušić zahvalio je premijeru Novaliću na posjeti i istakao kako se teži ka zapadnoevropskom načinu vakcinisanja.

- Mi težimo zapadnoevropskom načinu vakcinisanja, a to znači 80 posto. Veliki je posao pred nama, ali moram reći da je i velika odgovornost na svakome od nas da sudjelujemo u zajedničkom poslu vraćanja u staro normalno - kazao je Skočibušić.

Prema njegovim riječima, do sada su administrirali preko 800.000 vakcina, a krajem oktobra u skladištima Zavoda ističe 200.000 doza vakcina AstraZenece.

Skočibušić je danas potvrdio da sutra u Bosnu i Hercegovinu stiže kontigent od 60.000 doza vakcine Moderna, te dodao da će Federaciji BiH biti isporučeno 40.000, kao i 1.300 Sinovac vakcine, te da će za desetak dana, nakon svih dozvola, otpočeti njihova distribucija.

- Ovo je prvi put da su Modernine vakcine na našem tržistu. Uvjeren sam kako će to dodatno motivisati naše građane da se odluče na vakcinaciju - kazao je Skočibušić.

Kazao je kako je kod nas trenutno stagnacija četvrtog vala, te izrazio nadu da "neće pobjesniti kao što se dešava u regiji".

Kada je riječ o vakcinisanim osobama, Skočibušić je naveo kako je potpuno vakcinisanih s obje doze na području Federacije BiH 23 posto, dok je s jednom dozom vakcinisano 25 posto.

Ovom prilikom ponovno pozvaju građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje zdravlje.
 
Subota,
04. decembar 2021.
;">
VIŠE