Aktuelno

Ministar Martić u posjeti Ljubuškom
20 Oct 2021Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić boravio je danas u Ljubuškom gdje se sastao s gradonačelnikom Vedranom Markotićem s kojim je razgovarao o projektima koji se provode na području ovog grada, a koje sufinansira Federalno ministarstvo iz Budžeta FBiH. 

Ministar Martić kazao je da će učiniti sve što može kako bi saradnja Ljubuškog i resornog ministarstva i ubuduće bila na obostrano zadovoljstvo.

- Zadovoljstvo mi je biti danas u Ljubuškom. Analizirali smo dosadašnju saradnju Federalne vlade i Federalnog ministarstva prostornog uređenja sa Gradom Ljubuškim. Proteklih godina imali smo određene projekte kojima smo pomagali i vidim da su svi uspješno realizirani. Ove godine imamo jedan projekt, a to je srednja škola i radovi teku po predviđenoj dinamici. Mislim da će saradnja s gradonačelnikom Markotićem i ubuduće biti na obostrano zadovoljstvo - kazao je ministar Martić.

Gradonačelnik Markotić istakao je da ovo nije prvi put da grad dobiva pomoć.  - Grad Ljubuški svake godine aplicira na sredstva koja dijeli Federalno ministarstvo prostornog uređenja i već smo uradili utopljavanje škole u Klobuku i Studencima. Sve dozvole koje su nam trebale za obnovu naših nacionalnih spomenika, provođenje projekata prekogranične saradnje, koji su u nadležnosti resornog ministarstva, promptno i brzo su nam izdate i još jednom im se zahvaljujem i nadam se da ćemo i u budućnosti imati podršku ministra Martića, te da će i dalje pomagati našem gradu - kazao je Markotić.  

Dodao je da su i ove godine aplicirali za utopljavanje i izmjenu otvora na Srednjoj strukovnoj školi Ruđera Boškovića. 

- Taj projekt vrijedan je više od 150.000 maraka, jedan dio financira Ljubuški, jedan  Zapadnohercegovački kanton, a Federalno ministarstvo prostornog uređenja izdvojilo je 50.000 maraka i taj iznos će nam olakšati završetak projekta - kazao je Markotić.

Direktorica Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića u Ljubuškom Mila Primorac kazala je kako će ovaj projekt biti od velikog značaja za školu, njene zaposlenike i učenike.

- Otvore koje planiramo raditi, kao i grijanje i sve ostalo, su nešto što škola stvarno treba i ovo je zaista hvale vrijedan projekt. Ministra Martića smo prvo uveli u stolarsku radionicu da vidi šta i kako vrijedno stolari rade sa svojim mentorima i što proizvode. Ti zanati su jako važni i naša škola ima toliko tih smjerova gdje zaista možemo uložiti i adekvatno našoj djeci pružiti sve ono što im treba u budućnosti što se tiče i tehnike i tehnologije, ali i svega ostaloga - istakla je Primorac.
 
Subota,
04. decembar 2021.
;">
VIŠE