Aktuelno

Vlada FBiH: Podrška Sportskim igrama mladih
06 Oct 2021Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je zajedno s federalnom ministricom kulture i sporta Zorom Dujmović primio, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, delegaciju Udruženja za sport i rekreaciju mladih „Sportske igre mladih“ predvođenu regionalnim izvršnim direktorom Tihomirom Gudićem.
 
Delegacija Sportskih igara mladih je premijera Novalića i ministricu Dujmović upoznala s rezultatima ove najveće amaterske sportske manifestacije u Evropi, koja je u prethodnih 11 godina u Bosni i Hercegovini okupila 400 hiljada učesnika i 17.700 finalista u Sarajevu.


 
Premijer Novalić je čestitao gostima na ostvarenim izuzetnim rezultatima u dosadašnjem radu, te pohvalio manifestaciju koja mladima pruža mogućnost učešća u profesionalno organizovanom takmičenju u 10 sportskih disciplina.
 
- Izuzetno nam je zadovoljstvo što danas imamo priliku ugostiti delagaciju Sportskih igara mladih. Raduje nas da ova manifestacija okuplja djecu s područja cijele Bosne i Hercegovine, te da najbolje ekipe imaju priliku učestvovati na međunarodnom finalom takmičenju koje okuplja njihove vršnjake iz cijelog regiona. Pored prilike da pokažu svoje sportske sposobnosti, uvjeren sam da ove igre omogućavaju djeci i mladima druženje, sticanje novih vještina, ali ih uče i solidarnosti, kao i poštivanju različitosti - rekao je premijer Novalić.
 
Ministrica Dujmović je naglasila da Federalno ministarstvo kulture i sporta, u okviru svojih raspoloživih mogućnosti, finansijski podržava brojne sportske događaje, a među njima je prepoznat i značaj održavanja Sportskih igara mladih.
 
- Raduje nas da imamo priliku danas razgovarati o jednoj pozitivnoj sportskoj manifestaciji koja nosi epitet najljepše sportske priče. Ona je sigurno među mladima prepoznata, ali i od vrhunskih sportista, institucija, organizacija i pojedinaca, koji je godinama podržavaju. Federalno ministarstvo kulture i sporta do sada je osiguralo podršku od oko 100 hiljada KM, te vjerujem da će ona biti nastavljena - rekla je ministrica Dujmović.


 
Na sastanku je istaknuto opredjeljenje Vlade Federacije BiH da pruži podršku i daljem održavanju Sportskih igara mladih, te da će biti razmotrene mogućnosti o načinu osiguranja kontinuirane podrške za organizovanje ove manifestacije u našoj zemlji.
 
Sportske igre mladih ove godine obilježavaju 25 godina postojanja u regiji.
 
 
 
 
 
 
Subota,
04. decembar 2021.
;">
VIŠE