Aktuelno

Početni biznis pokrenulo 29 povratnika u osam općina
06 Oct 2021Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je u Doboj Istoku, u sklopu programa Podrška razvoju početnog biznisa (start-up), a kojeg ovo ministarstvo provodi od 2017. godine, potpisao ugovore o podršci sa 29 predstavnika firmi u razvoju. Ugovori su uručeni obrtnicima-poduzetnicima iz Doboja, Teslića, Šamca, Modriče, Orašje, Odžaka, Kalesije i Doboj Istoka. Korisnici programa su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Iz Ministarstva navode da je kroz ovaj program do sada je podržano 177 start-up firmi. 

- Zainteresiranost mladih je velika za podršku njihovih poslovnih ideja. Svake godine ih se prijavljuje više. Mi ih ohrabrujemo i motivišemo u toj namjeri. Broj aplikanata je skoro udvostručen u odnosu na prethodne godine. To je pravi sajam ideja. Raduje nas da smo vidjeli različite poslovne ideje, od stomatologa, dizajnera, više vrsta zanata itd. Posebno nas obraduje kada se pojavi i neko od bivših studenata koji su bili stipendisti Ministarstva. Nastojimo zaokružiti ciklus podrške mladim, a kada prerastu u mala i srednja preduzeća nudimo im nove programe podrške kroz zapošljavanje i nove investicije - kazao je ministar Ramić.Korisnica ovog programa Aldina Ćurtović iz Kalesije odlučila je pokrenuti vlastiti biznis. Iako je radila kao televizijska voditeljica, ljubav prema šivenju i vezenju je prevagnula, pa svoje proizvode distribuira širom Bosne i Hercegovine. Ovaj program će joj pomoći u nabavci dodatne opreme.

- Kao majka tri djevojčice, odlučila sam da rizikujem i da pokrenem obrt koji je trenutno fokusiran na izradu odjeće za djecu. S obzirom na pozitivna iskustva, vidjela sam priliku i iskoristila je. Ima nas mladih koji još uvijek želimo da ostanemo u Bosni i Hercegovini i da se borimo za opstanak u njoj. Korisnim priliku da se zahvalim Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i ministru Ramiću koji je podržao nas početnike i koji je, zahvaljujući ovim sredstvima, dao vjetar u leđa nama malim, a nadam se nekada i velikim obrtnicima. Ova sredstva će bar kod mene rezultirati i novim zapošljavanjima - kazala je Aldina Ćurtović 

U 2021. godini će biti podržano 96 start-up biznisa, a za tu namjenu je iz Budžeta Vlade Federacije BiH izdvojeno 573.500 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. 
 
Subota,
04. decembar 2021.
;">
VIŠE