Aktuelno

Premijer Novalić: Pružit ćemo finansijsku i drugu pomoć u odbrani pritvorenih patriota u Srbiji
05 Oct 2021


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i pomoćnik federalnog ministara za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Mirza Terzo, danas su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, održali sastanak sa advokatima boraca Huseina Mujanovića, Osmana Osmanovića i Edina Vranja, koji su uhapšeni i pritvoreni u Srbiji.

- Sastanku su prisustvovale advokatice Jesenka Rešidović i Sabina Hota koje zastupaju Edina Vranja, a putem linka branioci Mujanovića i Osmanovića,  Dušan Ignjatović i Đorđe Dozet. Vlada Federacije BiH će finansijskim i drugim sredstvima pomoći odbranu naših heroja. Mi već pomažemo i kontaktiramo njihove porodice i nećemo dopustiti da naši heroji ostanu sami u srbijanskim zatvorima - izjavio je nakon sastanka premijer Novalić.

Terzo je istakao da branitelji imaju niz problema, ne samo finansijske prirode, već i u prikupljanju dokumentacije od strane nadležnih nivoa vlasti.

- Pored toga, rekli su da bi bilo dobro da bude veće prisusustvo medija iz BiH na ročištima zbog tačnog i istinitog informisanja javnosti - dodao je Terzo.Fondacija za pružanje pravne pomoći, kako je istakao pomoćnik Terzo, do sada je za pomoć pripadnicima protiv kojih se vode procesi za ratne zločine izdvojila oko 2.300.000 KM.

Advokatica Jasenka Rešidović zahvalila se Vladi Federacije BiH na pruženoj pomoći.

- Za svaku od ove tri odbrane potrebna je finansijska pomoć koja će značiti omogućavanje efektivne odbrane Mujanovića, Osmanovića i Vranja. U pogledu odbrane Edina Vranja nailazimo na određene prepreke u smislu pristupa dokumentaciji, a to nikako ne smije da se desi jer bez obzira na ime i prezime osumnjičenog, etničku pripadnost, svi osumnjičeni i optuženi imaju ista prava - naglasila je Rešidović. 
 
Subota,
04. decembar 2021.
;">
VIŠE