Aktuelno

FMON: Čestitka povodom 5. oktobra - Svjetskog dana nastavnika
04 Oct 2021Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je povodom 5. oktobra/listopada - Svjetskog dana nastavnika svim uposlenim u odgojno-obrazovnom procesu u Federaciji BiH uputilo čestitke sa željom da i dalje uspješno obavljaju svoj odgovoran posao, te svojim znanjem doprinose obrazovanju djece i napretku našega društva.

Ovogodišnji Svjetski dan nastavnika se, prema odluci Education Internationala - Svjetske organizacije prosvjetnih radnika, obilježava pod sloganom “Nastavnici u srcu oporavka obrazovanja”. 

- Svjedoci smo da su se nastavnici i u kontekstu pandemije COVID-19, kao i u svim drugim slučajevima, pokazali kao ključni nosioci pozitivnih promjena u obrazovanju. Iako su se u kratkom vremenu trebali prilagoditi na drugačiji način izvođenja nastave, oni su tu zadaću uspješno ispunili. Uvjereni smo da će i dalje uspješno odgovarati svim izazovima ove pandemije, kao i realizaciji nastave pristupati maksimalno odgovorno i ozbiljno, u najboljem interesu učenika - navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. 

Iz ovog ministarstva navode da je cilj obilježavanja Svjetskog dana nastavnika, između ostalog, isticanje važnosti rada svih učitelja, nastavnika i odgojitelja, njihovog utjecaja na razvoj društva u cjelini, naglašavanje važnosti učiteljske profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji. Stoga je ovo prilika da se svima njima, barem na jedan dan, pokloni zaslužena pažnja, za sve dane, mjesece i godine koje provode radeći s našom djecom.  

Inače, utemeljenju Svjetskog dana nastavnika prethodilo je donošenje Preporuke o statusu nastavnika koja je usvojena 5. oktobra/listopada 1966. godine u Parizu, kao i prijedlog Generalne konferencije UNESCO-a da se takav dan službeno obilježi. Prijedlog je prihvaćen i Svjetski dan nastavnika se od tada obilježava 5. oktobra/listopada, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. 
 
Subota,
04. decembar 2021.
;">
VIŠE