Aktuelno

Premijer Novalić sa ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije u BiH
04 Oct 2021Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, ambasadora Republike Sjeverne Makedonije u BiH Ekrema Ebibija. 

Premijer Novalić i ambasador Ebibi su pohvalili prijateljske odnose Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, posebno političke bilateralne koji su na visokom stepenu, a izuzetno funkcioniraju na svim nivoima vlasti. 

Sagovornici su složni da odnosi dviju zemalja mogu poslužiti kao primjer drugima, ali da postoji mnogo potencijala za unapređenje ekonomske saradnje. S obzirom na to, razmijenili su mišljenje o kreiranju i pokretanju zajedničkih projekata koji će doprinijeti povećanju robne razmjene, ali i unapređenju turističkih, kulturnih i naučnih odnosa, s ciljem razvoja privredne saradnje.Premijer Novalić je naglasio da je za unapređenje privrednih odnosa neophodno poduzimanje aktivnosti na poboljšanju putnih komunikacija. 

- Bolje povezivanje dvije zemlje, prvenstveno kroz uspostavljanje aviolinija između Sarajeva i Skoplja, doprinijet će ekonomskoj saradnji. Stoga Vam stojim na raspolaganju da zajedničkim mjerama iskoristimo potencijal koji imamo za obostranu dobrobit - rekao je premijer Novalić.  

Ambasador Ebibi je predstavio inicijative koje Ambasada poduzima i u narednom periodu planira realizirati, a koje će poboljšati ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju Sjeverne Makedonije i BiH. Podržao je i put ka evroatlanskim integracijama naše zemlje, te istaknuo opredjeljenje da u ovom procesu prenesu svoja iskustva i znanja.  
 
Subota,
04. decembar 2021.
;">
VIŠE