Aktuelno

Usaglašen sporazum o restrukturiranju rudnika u sastavu Elektroprivrede BiH
19 May 2021Predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Elektroprivrede BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH danas su u Sarajevu usaglasili sporazum o restrukturiranju rudnika koji bi tokom dana trebao biti potpisan.

Ministar Džindić izjavio je nakon sastanka da sporazum predviđa da Elektroprivreda BiH osigura sredstva za penzionisanje svih uposlenika rudnika koji će do kraja godine steći uslove za penziju.

- Također, usaglašeno je da će zbrinjavanje viška radnika u rudnicima biti vršeno na socijalno prihvatljiv način - naveo je Džindić, te dodao da se sporazumom EPBiH obavezuje na nastavak investicija u rudnike.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da članovi njihovog pregovaračkog tima imaju razloga za zadovoljstvo jer je riješeno ključno pitanje penzionisanja značajnog dijela radnika.

Naglasio je da je neophodno suprotstavljanje negativnom utjecaju lokalnih politika na rudnike i energetski sektor kako bi postignuti sporazum imao šansu.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija istakao je da je usaglašeno kompromisno rješenje, te da postizanje sporazuma znači da neće doći do poskupljenja električne energije.  
 
Četvrtak,
21. oktobar 2021.
;">
VIŠE