Aktuelno

Ramić u Kalesiji: Počela izgradnja objekta sa 20 stambenih sjedinica
07 Apr 2021Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić boravio je danas u  Kalesiji povodom obilježavanja početka izgradnje stambenog objekta sa 20 stambenih jedinica u okviru provođenja Regionalnog stambenog programa, i to podprojekta „BiH6“.

Riječ je o trećem stambenom objektu  na području Tuzlanskog kantona, koji se gradi iz državnog projekta stambenog zbrinjavanja RSP.

Ministar Ramić istakao je da se ova stambena jedinica gradi u okviru programa koji se provodi širom Bosne i Hercegovine, a resorno federalno ministarstvo realizira u Sapni, Kladnju i Kalesiji.

- U različitim smo fazama izvođenja radova. Vrijednost ukupne investicije je 1.150.000 KM, a sva sredstva je obezbijedila mreža donatora na čelu sa EU i SAD-om, ali i drugim prijateljskim zemljama. Raduje me što je projekt počeo i da će biti završen u planiranih 400 radnih dana - kazao je ministar Ramić.

Dodao je da će u narednom periodu biti potpisan i ugovor za izgradnju još 79 stambenih jedinica iz Projekta CEB II, a koji se odnose na zatvaranje kolektivnih centara na području Općine Kalesija, u ukupnoj vrijednosti od četiri miliona KM.

- Na području Tuzlanskog kantona samo u Gradačcu nismo počeli aktivnosti na provođenju projekta CEB II.  Nadam se da ćemo u okviru ovog projekta do kraja 2022. godine zatvoriti sve kolektivne centre - dodao je federalni ministar.

Načelnik Kalesije Sead Džafić kazao je da je obaveza Općine u ovom projektu bila obezbijediti zemljište, te svu potrebnu dokumentaciju, što je i učinila.

- Nosioci projekta su viši nivoi vlasti, a naše učešće kao Općine je oko 400.000 KM - kazao je Džafić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

 
Ponedjeljak,
19. april 2021.
VIŠE