Aktuelno

Ministar Ramić i načelnik Janjetović potpisali ugovor o podršci stanovništvu Bosanske Kostajnice
22 Jan 2021Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Bosansku Kostajnicu Nikola Janjetović razgovarali su o načinima sanacije nastalih šteta izazvanih zemljotresom koji je nedavno zahvatio Bosansku Kostajnicu i pomoći stanovništvu.
 
Evidencija i procjena načinjenih šteta je još u toku, a do konačnih procjena neophodna je pomoć porodicama čiji su domovi oštećeni i spadaju u kategoriju rizičnih.
 
Prilikom današnjeg sastanka potpisan je ugovor o doznačavanju interventnih finansijskih sredstava za pomoć stanovništvu Bosanske Kostajnice.
 
- Imali smo nekoliko povrijeđenih, štete su velike. Za dio porodica smo obezbijedili smještaj kroz stambene jedinice predviđene za readmisiju, dok je dio smješten kod rodbine. Nekoliko humantirarnih organizacija je priteklo u pomoć, nekoliko institucija izdvojilo je određena sredstva. Svakako nam je dobrodošla pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica. Razgovarali smo danas i o drugim vidovima podrške nakon što se zbroje sve štete - istakao je načelnik Janjetović.
 


Ugovor je potpisan i s predstavnicima Medžlisa Kostajnica.
 
- Nakon zemljotresa smo intenzivirali razgovore i prikupljali informacije o stanju stanovništva Bosanske Kostajnice, naročito povratnika. S obzirom da se zemljotres dogodio na samom kraju protekle godine, uspjeli smo izdvojiti dio finansijskih sredstava kako bismo pomogli koliko je trenutno moguće. Kada sve štete budu sabrane i sačinjen izvještaj, pomoći ćemo u sanaciji. Obradovala nas je informacija da nije bilo gubitaka života, a materijalna šteta će biti nadoknađena - kazao je ministar Ramić, saopćilo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Nedjelja,
28. februar 2021.
VIŠE