Aktuelno

Konferencija za medije o Planu cijepljenja protiv COVID-19 u FBiH
15 Jan 2021

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas je održana konferencija za medije o Planu cijepljenja protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovom prilikom pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je da je situacija u vezi s koronavirusom na području FBiH pod kontrolom, te da mjere zabrane ostaju na snazi narednih 14 dana. Istakao je da je prošla godina dana od pojave koronavirusa u BiH i da je prvi slučaj potvrđen u martu 2020. godine, kada je i proglašeno stanje prirodne nesreće.
 
- U velikoj mjeri smo uspjeli suzbiti val širenja. Stanje je zadovoljavajuće, nemamo nikakvih posebnih povećanja oboljelih - naglasio je. Govoreći o skijaškoj sezoni, Čerkez je kazao da ona predstavlja rizik, ali da i taj segment drže pod kontrolom.
 
- Stvorena je histerija oko vakcine, ali Svjetska zdravstvena organizacija je saopćila da je oko 95 posto vakcina u svijetu otišlo u pet zemalja, a BiH je mala zemlja - kazao je Čerkez.
 
Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar rekao je da će vakcina protiv koronavirusa biti besplatna i dobrovoljna za sve građane, te da će se provođenje cijepljenja bazirati na principima jednakosti, pravičnosti i solidarnosti prema najugroženijim. Pehar je kazao da su kantonalni zavodi za javno zdravstvo informirani o planu na sastanku koji je održan u decembru prošle godine te da su dobili određene zadaće, a to je da formiraju operativne timove za provođenje cijepljenja na razini kantona, kao i da odrede timove za cijepljenje u zdravstvenim ustanovama.
 
Istakao je da je za utorak zakazan sastanak s predstavnicima operativnih timova i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo na kojem će biti formiran odbor za koordinaciju, sastavljen od kantonalnih zavoda.
 
Predstavnica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Mia Blažević kazala je da svaka zdravstvena ustanova treba formirati tim, koji će u skladu s planovima za cijepljenje i popisom ljudi koji su izrazili želju, osigurati sve moguće uslove za prihvat cjepiva i provođenje cijepljenja.
 
- U domovima zdravlja će to biti timovi porodične medicine, kao i liječnici iz medicine rada. Zaduženi su i kantonalni zavodi za javno zdravstvo da oforme svoje timove kako bi mogli provoditi cijepljenje na terenu, odnosno u staračkim domovima i u ustanovama socijalne zaštite zajedno sa timovima porodične medicine – pojasnila je.
 
Za nabavu cjepiva putem COVAX mehanizma iz Budžeta FBiH za 2020. godinu osigurano je 13.689.538 KM, a u 2021. godinu za ove namjene predviđeno je još 12 miliona KM, kao i dva miliona KM za poduzimanje mjera za sprječavanje i suzbijanje COVID-19 iz nadležnosti Federacije BiH. Federacija BiH se predbilježila za dodatnih 800.000 doza cjepiva putem zajedničke nabave Europske komisije, te potrošnog materijala i zaštitne opreme. Planirano je da ova nabava bude finansirana iz sredstava IPA II pristupnog instrumenta Evropske unije, koji će uskoro biti aktiviran.
 
 
Utorak,
09. mart 2021.
VIŠE