Aktuelno

FMON: Nagrađeni najbolji učenici i studenti u Federaciji BiH
30 Dec 2020Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti i ove godine nagradilo je najbolje učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastavljajući tradiciju dugu četrnaest godina i afirmirajući znanje kao najtrajniju vrijednost.
 
Jednokratnom novčanom nagradom nagrađeno je 26 učenika osnovnih i 27 učenika srednjih škola iz svih deset kantona u Federaciji BiH. Ovaj program je realiziran u saradnji s kantonalnim ministarstvima obrazovanja koja su bila zadužena da nominuju najbolje učenike osnovnih i srednjih škola s područja svojih kantona, i to prema kriterijima koje je utvrdilo ovo federalno ministarstvo.
 
Učenici osnovnih škola nagrađeni su sa po 650 KM i srednjoškolci sa po 750 KM. Učenicima su dodijeljene i diplome za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini. Također, za 25 osnovnih i 27 srednjih škola koje pohađaju nagrađeni učenici uručena su priznanja za prepoznavanje, poticanje i usmjeravanje talentiranih učenika ka putevima utemeljenim na znanju.Pomoćnica ministra u Sektoru za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Nadija Bandić istakla je da su obrazovani i odgovorni mladi ljudi autentični, razvojni resurs u društvu.

- Obaveza svih nadležnih, na svim nivoima vlasti i u svim resorima, je da im omoguće uslove da razviju svoje sposobnosti i svojim znanjem i idejama daju doprinos neposrednim i širim zajednicama u kojima žive. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano izdvaja sredstva za podršku najboljim učenicima, a ove godine nismo bili u mogućnosti da organiziramo tradicionalnu manifestaciju, kao što smo činili prethodnih godina, pa smo diplome za postignute rezultate u nastavnim i vannastavnim aktivnostima u školskoj 2019/20. godini i Odluku o dodijeljenim sredstvima dostavili na kućne adrese, odnosno adrese škola, uz pismo zahvalnosti i podrške - kazala je Bandić.
 
Ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke/znanosti nagradilo je i najbolje studente u Federaciji BiH za izvrstan uspjeh ostvaren u akademskoj 2019/20. godini. Novčane nagrade, u iznosu od po 1.700 KM, dobila su 74 studenta, koje su nominirali fakulteti javnih visokoškolskih ustanova u Federaciji BiH, i to Univerzitet u Sarajevu i Franjevačka teologija Sarajevo, univerziteti u Tuzli, Zenici i Bihaću, te Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru i Sveučilište u Mostaru. Također, podrška u iznosu od 1.900 KM,  odnosno 1.800 KM je osigurana i studentima Romima kao i studentima sa invaliditetom iz Federacije BiH koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.
 
 
Nedjelja,
28. februar 2021.
VIŠE