Aktuelno

PUFBiH: Poziv poreznim obveznicima da izmire svoje obaveze
23 Dec 2020Porezna uprava FBiH poziva sve porezne obveznike da do kraja poslovne 2020. godine uplate sve svoje porezne obaveze i da 2021. godinu započnu bez dugova.
 
Porezni obveznici koji imaju porezni dug koji je nastao zaključno do 31.12.2016. godine, imaju mogućnost da uplatom ovog duga do 31.12.2020. godine ostvare  pravo na otpis zateznih kamata.
 
Iz Porezne uprave FBiH saopćeno je da se zahtjev za otpis kamata (Obrazac ZAOK) podnosi neposredno ili putem pošte nadležnoj organizacionoj jedinici Porezne uprave Federacije BiH kod koje se podnosilac zahtjeva vodi kao porezni obveznik. Obrazac se može preuzeti na web stranici Porezne uprave Federacije BiH (www.pufbih.ba).  
 
Podnošenjem poreznih prijava i plaćanjem poreznih obaveza, u skladu sa zakonom, porezni obveznici neće biti izloženi riziku izricanja kazni, i to za neplaćanje poreza na dobit do 100.000 KM, nepodnošenje poreznih prijava do 100.000 KM, neplaćanje doprinosa do 5.000 KM, kao ni riziku plaćanja kamate po stopi od 0,04 posto dnevno, odnosno 14,6 posto na godišnjem nivou.
 
Cilj Porezne uprave FBiH je da svaki porezni obveznik ispunjava zakonom propisane obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, te da prijavi svakog radnika i da za svaku uslugu izda račun.
 
Iz Porezne uprave pozivaju sve porezne obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, u skladu s poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Zahvaljuju se svim poreznim obveznicima koji su uredno izvršavali svoje porezne obaveze, te pozivaju i ostale da to blagovremeno učine, saopćeno je iz ove uprave.
 
 
 
 
 
 
Nedjelja,
28. februar 2021.
VIŠE