Aktuelno

Povratničku zajednicu dodatno pomoći kroz održivi povratak i zapošljavanje
15 Dec 2020Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sastao se danas s potpredsjednikom entiteta RS Ramizom Salkićem s kojim je razgovarao o trenutnom stanju povratnika i mogućim modalitetima pomoći najbitnijoj kategoriji društva.  Konstatovano je da sredstva kojim raspolaže resorno ministarstvo nisu dovoljna kako bi bilo udovoljeno zahtjevima povratnika kroz sve programe koji se realiziraju.
 
- Učinili  smo Ministarstvo otvorenim i dostupnim za svakog povratnika. Stoga imamo daleko veći broj zahtjeva na našim javnim pozivima, to i jeste bio cilj, da se dođe do svake kuće, studenta, poduzetnika, poljoprivrednika. Transferi su nedovoljni da bi realizirali veći postotak zahtjeva, prinuđeni smo da odaberemo dio korisnika, pogotovo u izgradnji i rekonstrukciji objekata, podršci poljoprivredi, ali imamo i projekte koje realiziramo stoprocentno: stipendije studentima, subvencija troškova prijevoza srednjoškolcima, prvo zaposlenje i druge. Slika stanja povratnika se svakodnevno popravlja i to nas raduje - kazao je Ramić
 
Diskriminacija u zapošljavanju povratnika prednjači na sve druge diskriminatorne oblike koji su prisutni u povratničkim sredinama.
 
- Zbog takvog odnosa vlasti bh. entiteta RS prema povratnicima međunarodna zajednica i federalne institucije trebaju pružiti dodatnu neophodnu pomoć. Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica podiglo je ljestvicu saradnje i konkretne podrške povratničkoj populaciji. Naša zajednička misija je „prava i mogućnosti svakog građanina ove države ujednačiti“, nema privilegovanih i mi ćemo se nastaviti boriti dok to ne ostvarimo u potpunosti. Svakom djetetu da se omogući obrazovanje i izučavanje maternjeg jezika jer je to naš identitet. Želimo da nas ima u svakoj instituciji u našim mjestima povratka - istakao je Salkić
 
Na sastanku je zaključeno da će tokom planiranja budžeta tražiti povećanje za održivi povratak i na taj način osigurati značajniju podršku u samozapošljavanju i zapošljavanju. Ističu da je došlo vrijeme za novi pristup realizacije Aneksa VII, ali u njegovoj realizaciji je neophodna konkretnija podrška međunarodne zajednice koja pokazuje spremnost i odlučnost da Bosna i Hercegovina snažno krene naprijed, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.
 
Nedjelja,
28. februar 2021.
VIŠE