Aktuelno

U Mostaru obilježen Dan nauke
11 Dec 2020Povodom Dana nauke, predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Nastavničkog fakulteta i Asocijacije studenata Univerziteta “Džemal Bijedić” i Koledža Ujedinjenog svijeta u Mostaru položili su danas cvijeće ispred spomenika istraživača i laureata Nobelove nagrade Vladimira Preloga u mostarskom Parku nobelovaca.
 
Pomoćnik federalnog ministra obrazovanja i nauke Jasmin Branković istaknuo je ovom prilikom kako jedino ulaganje u nauku, kada govorimo o bilo kojoj zemlji, može da omogući ekonomski i privredni razvoj.
 
- Takvoga razvoja nema i nikada ga nije bilo bez naučno-tehnološkog, a opet da bi imali tu rezultate moramo daleko povećati ulaganje u ovo područje na način kako je BiH činila do ovog rata. To je jedina formula i jedini put da ova zemlja doživi blagostanje i njezini građani prosperitet, ali i zaustavi odlazak, prvenstveno mladih ljudi iz ove zemlje - rekao je Branković.
 


Dodao je kako se ovaj dan u Federaciji BiH obilježava i s ciljem popularizacije nauke i naučno-istraživačkog rada u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.
 
Dan nauke u Federaciji BiH se obilježava 12. decembra u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada.
 
Vladimir Prelog rođen je u Sarajevu 1906. godine gdje je živio do 1915. godine. Osnovnu i srednju školu završio je u Zagrebu, a diplomu inženjera hemije stekao je 1928. na Tehničkoj visokoj školi u Pragu, gdje je 1929. i doktorirao.
 
Umro je u Zurichu 1998. godine.
 
Nedjelja,
28. februar 2021.
VIŠE