Aktuelno

Premijer Novalić: Nastavit ćemo podržavati USK
09 Dec 2020Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić sastao se danas, u sjedištu Vlade Unsko-sanskog kantona u Bihaću, s predstavnicima Kantonalne vlade na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem, te Grada Bihaća.
 
Razgovarano je o putno-komunikacijskim projektima, s akcentom na daljnji pravac realizacije projekta aerodroma u Bihaću.
 
- Mogu reći da je na neki način povod našeg dolaska projekat aerodroma u Bihaću. Već smo uradili ozbiljan posao, s obzirom da imamo glavni projekat, da je otkupljeno 265 hiljada kvadratnih metara zemlje, ali i urađena probna pista i provedena sva ispitivanja o izvodivosti ovog poduhvata - kazao je premijer Novalić.


 
Istaknuo je da su za sve to već izdvojili 13 miliona KM i došli u fazu da svi zajedno počnu konkretizirati stvari.
 
- Riječ je o ogromnom projektu, čija je vrijednost 65 miliona eura i sasvim je jasno da to Federalna vlada ne može završiti sama. Zato smo od lokalnih vlasti tražili da se jasno odredi željeni pravac daljnjeg djelovanja u realizaciji ovog posla i u potpunosti se stavili na raspolaganje. Jednostavno sada, kada imamo sve dozvole, moramo zajedno naći način zatvaranja financijske konstrukcije i pronalaska partnera, odnosno koncesionara koji će voditi aerodrom - izjavio je premijer Novalić.
 
Napomenuo je i veliki broj putno-komunikacijskih projekata u tom dijelu BiH, od kojih su neki već u fazi realizacije.
 
- Za brojne putno-komunikacijske projekte u Unsko-sanskom kantonu, ove i iduće godine ćemo izdvojiti 38 miliona maraka. U toku su izgradnje mnogih saobraćajnica, obilaznica i raskrnica, a dosta toga je i planirano u idućoj godini. Morate znati da je to najveći procenat financijskih izdvajanja Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH, naravno kada se uzme u obzir broj stanovnika u ovom dijelu države - riječi su federalnog premijera.
 


U Bihaću se razgovaralo i o migrantskoj krizi, a premijer Novalić je podsjetio da Federacija BiH nema nadležnost o pitanju migracija, ali da je dosad učinila sve što je od nje traženo. Naveo je da Federacija BiH sa 800.000 KM finansira dovođenje struje, a sa 200.000 KM dovođenje vode u objekat „Lipa“.
 
- Federacija nije nadležna za migrante, ali ako kažu da nešto treba, uradićemo kao što nam je ove godine rečeno za struju i vodu, i mi smo to s milion KM uradili. Prošle godine nam je rečeno da trebaju četiri miliona KM i mi smo to poslali - rekao je federalni premijer.
 
Premijer premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić kazao je da mu je izuzetno drago da imaju podršku Federalne vlade i premijera Novalića u svemu, pa i kada je u pitanju kompleksna situacija s migrantima i izbjeglicama, te da će se napokon realizirati određeni projekti,.
 
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine apostrofirao je bezerezervnu podršku Krajini u svakom segmentu, a predstavnike lokalnih vlasti kratko je informisao o Nacrtu budžeta za narednu godinu, odnosno upoznao ih sa onim što mogu očekivati i planirati u narednoj godini.

 
Nedjelja,
28. februar 2021.
VIŠE