Aktuelno

U Sarajevu obilježen Dan nauke u FBiH
09 Dec 2020Predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, akademici i profesori danas su u Sarajevu, ispred rodne kuće nobelovca Vladimira Preloga, obilježili Dan nauke i odali počast ovom velikom istraživaču. Ovaj dan u Federaciji BiH obilježava se 12. decembra u znak sjećanja na dan kada je 1975. godine Vladimiru Prelogu uručena Nobelova nagrada za hemiju.
 
Pomoćnik federalnog ministra za nauku i tehnologije Jasmin Branković podsjetio je da je Prelog dobio brojna priznanja i da je bio počasni građanin Sarajeva, počasni doktor Univerziteta, član Akademije nauka i umjetnosti BiH.
 
Govorio je, podsjetio je Branković, da mu priznanja znače jer dolaze iz njegovog grada, Sarajeva.


 
- Vladimir Prelog je bio vezan za nauku, za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i za svoj grad Sarajevo, ali bio je građanin svijeta. To je naš nobelovac - kazao je Branković.
 
Dodao je da je bio veliki istraživač i naučnik na kojeg trebamo biti ponosni. Zato je na dan kada mu je dodijeljena Nobelova nagrada Vlada Federacije BiH proglasila Danom nauke u Federaciji BiH.
 
Govoreći o perspektivi naučnika u BiH danas, Branković je mišljenja da nije dobra, te da se veoma malo sredstava izdvaja za naučna istraživanja, općenito za nauku.
 
Manifestacija Dan nauke u Federaciji BiH se obilježava brojnim aktivnostima kojima se promoviraju nauka i naučno-istraživački rad u javnosti, a posebno među učenicima i studentima.
 
Programski sadržaji ovogodišnje manifestacije su zbog pandemije koronavirusa skromni, ali ipak će na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu biti organiziran „Dan prirodnih nauka“, kao i webinari, seminari i online konferencija, dok će šest studenata, najboljih korisnika univerzitetskih biblioteka, biti nagrađeno.
 
Također, u Mostaru će u Parku nobelovaca u petak, 11. decembra, biti položeno cvijeće na spomenik Vladimira Preloga.
 
Nedjelja,
28. februar 2021.
VIŠE