Aktuelno

Najavljena izgradnja centra za pomoć osobama sa invaliditetom u Hadžićima
20 Nov 2020Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović i direktor Fondacije Hastor Seid Fijuljanin održali su danas sastanak na kojem su razgovarali o izgradnji centra za pomoć osobama sa invaliditetom na području te općine.
 
Novalić je ukazao da su osobe sa invaliditetom marginalizirane i najsiromašnija kategorija društva, te se na sastanku razgovaralo o novom vidu socijalizacije tih osoba kako bi bili društveno korisni.
 
- Centar za obuku osoba sa invaliditetom bi trebao da primi oko 500 osoba iz cijele BiH koji bi sticali znanja i vještine te postali korisni članovi i faktor izgradnje društva, a ne socijalni teret - rekao je Novalić.
 
Pohvalio je Fondaciju Hastor koja je inicijator tog projekta, te najavio da će kroz javno-privatno partnerstvo izgraditi instituciju koja će na drugačiji način servisirati potrebe tih osoba.  
 
Prvi korak za realizaciju projekta je, kazao je premijer Novalić, određivanje prostora za izgradnju.
 
- Moguće je da bi to bio prostor kasarne Žunovnica, jer je potrebno oko 50.000 kvadratnih metara, a sadržavao bi zgradu od 10.000 kvadratnih metara te ostale sadržaje kao što su igrališta - istakao je Novalić.


 
Naglasio je da Općina Hadžići treba uputiti zahtjev Vladi Federacije BiH, koja će na sjednici usvojiti odluku o prenošenju prava korištenja sa pravom građenja.
 
Načelnik Ejubović kazao je da realizacija tog projekta ima veliki značaj za cijelu BiH te da je briga o djeci s poteškoćama u razvoju obaveza svih.
 
- Podržat ćemo projekt na način da ćemo osigurati svu potrebu infrastrukturu, a urbanističko-građevinsku dozvolu možemo izdati za 24 sata, nakon što dobijemo odobrenje Vlade FBiH - pojasnio je Ejubović.
 
Direktor Fondacije Fijuljanin pozvao je sve partnere, javne, privatne i međunarodne, da se uključe u realizaciju projekta koji zbog održivosti i ambicioznog plana zahtijeva veoma ozbiljno javno-privatno partnerstvo.
 
- Ukoliko sve to bude kako smo danas dogovorili, izvjesno je da će na području Hadžića biti građen centar - zaključio je Fijuljanin.
 
Ponedjeljak,
17. maj 2021.
VIŠE