Aktuelno

Održana komemoracija Hasanu Muratoviću
17 Nov 2020U sjedištu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održana komemoracija povodom smrti Hasana Muratovića koji je usljed posljedica koronavirusa preminuo u subotu, 14. novembra, na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.  

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je na komemoraciji rekao da je Muratovićev doprinos društvu bio značajan kroz obrazovanje, ekonomiju, diplomatiju i politiku.

- Imati patriotu poput profesora Muratovića u najtežim ratnim vremenima bila je posebna sreća za našu zemlju - istakao je Novalić.Dodao je da su njegov intelekt, diplomatska sposobnost i vještina vrsnog političara tokom, ali i nakon rata, našoj zemlji bili od iznimne važnosti.

- Svi mi u BiH trebamo biti ponosni na djelo koje je on ostavio iza sebe - rekao je federalni premijer.

Od profesora Muratovića oprostili su se i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denis Zvizdić, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Željko Šain, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj i drugi.

Muratović je bio premijer u periodu od 1996. do 1997. godine, nakon čega je imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj. Nakon državničke posvetio se akademskoj karijeri.   

Hasan Muratović ukopan je danas u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.
 
 
Petak,
22. januar 2021.
VIŠE